Sjednica vlade RS

Vlada RS želi dvije stope PDV

Gospodarstvo / Flash | 22. 02. 2015. u 21:56 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je u nedjelju navečer, na prvoj posebnoj sjednici, set, kako je priopćeno, reformskih zakonskih rješenja planiranih Ekonomskom politikom za ovu godinu.

Entitetska vlada je pripremila i Inicijativu za pokretanje postupka za donošenje Zakona o izmjenama Zakona o administrativnim pristojbama BiH, kao i inicijative za izmjenu i dopunu Zakona o PDV-a, te za izmjenu i dopunu Zakona o akcizama u BiH. Ministarstvo financija RS predlaže Upravnom odboru UNO da podnese inicijativu za izmjenu i dopuni Zakona o akcizama u BiH.

Izmjena navedenog zakona predviđa uvođenje specifične akcize na cigarete i uvođenje dodatne akcize na pivo (0,30 KM za pakovanje od 20 komada cigareta i dodatni iznos akcize na pivo od 0,15 KM po litru). Vlada RS-a će podnijeti i inicijativu za izmjenu i dopunu Zakona o PDV-u, kako se navodi, a s ciljem poboljšanja ekonomskog položaja socijalno ugroženih kategorija stanovništva, predlaže se uvođenje diferencirane stope PDV-a, kao mjere koja ima, prvenstveno, socijalni karakter.

Uvođenjem druge, niže stope PDV-a, želi se utjecati na smanjenje cijena osnovnih prehrambenih proizvoda, kako bi se osiguralo financijsko olakšanje za socijalno ugrožene kategorije stanovništva.

U Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u se predlaže da se umjesto dosadašnje jedinstvene stope PDV-a, od 17 posto, uvedu dvije stope PDV-a, i to standardna stopa PDV-a od 22 posto i niža stopa PDV-a od 10 posto. Niža stopa bi se primjenjivala na osnovne prehrambene proizvode: brašno, kruh, mlijeko, jogurt, ulje, mast, sol, šećer, homogenizirana dječja hrana i lijekovi.

Vlada RS je usvojila i Inicijativu za pokretanje postupka za donošenje Zakona o izmjenama Zakona o administrativnim pristojbama BiH, a inicirana izmjena zakona ide u pravcu vraćanja iznosa administrativnih pristojbi na stanje prije stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o administrativnim pristojbama BiH kako bi se omogućilo rasterećenje gospodarstva RS i BiH u cjelini.

Na sjednici Vlade RS-a pripremljen je i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama zakona o fiskalnim kasama u RS (po hitnom postupku), priopćeno je iz entitetske vlade.

Ovim zakonom uvode se oslobađanje od obaveze registriranja prometa putem fiskalnih sistema i samostalnim poduzetnicima koji obavljaju usluge taksi prijevoza kao mali poduzetnici, poljoprivrednim gazdinstvima upisanim u Registar poljoprivrednih gazdinstava, te poljoprivrednim gazdinstvima koja poljoprivrednu djelatnost obavljaju kao mali poduzetnici.

Na ovaj način njihov pravni položaj izjednačava se sa pravnim položajem malih poduzetnika koji obavljaju zanatske usluge i oslobođeni su obaveze registrovanja prometa putem fiskalnih kasa. Na sjednici je utvrđen i Nacrt zakona o porezu na dobit. Generalna novina ovog zakona je da se pri obračunu dobiti koristi obračunska metoda zakona porezom po odbitku gdje je riječ o gotovinskom principu.

Utvrđen je i Nacrt zakona o porezu na nepokretnosti. Budući da se razlike u odnosu na važeći tekst Zakona o porezu na nepokretnosti odnose na više od 50 posto odredaba tog zakona, predloženo je donošenje novog zakona o porezu na nepokretnosti. Utvrđeni su i nacrti zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza, te o obaveznim osiguranjima u prometu, zatim Nacrt zakon o računovodstvu i reviziji i Nacrt zakon o fiskalnoj odgovornosti u RS.

Pripremljen je i Nacrt zakona o odgođenom plaćanju poreznog duga, koji se može izmiriti: odgađanjem plaćanja poreznog duga jednokratno najduže do godinu dana i odgađanjem plaćanja poreznog duga u jednakim mjesečnim anuitetima najduže do 60 mjeseci.

Vlada RS je utvrdila i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom registru financijskih izvještaja RS, te Nacrt zakona o izmjenama zakona o porezu na dohodak. Utvrđen je i Nacrt zakona o izmjeni i dopunama zakona o doprinosima. Vlada RS-a je utvrdila i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o investicionim fondovima, te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Kopirati
Drag cursor here to close