potrebno unaprijeđenje

Vlada RS: Tradicionalna trgovina s Hrvatskom štetna za agrar BiH

Gospodarstvo / Flash | 04. 02. 2016. u 14:28 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Republike Srpske smatra kako bi promjena pregovaračke pozicije BiH u pregovorima s EU, a u vezi tradicionalne trgovine s Hrvatskom, bila izuzetno štetna po agrarni sektor RS i BiH u cjelini, te da carinska zaštita za poljoprivredne proizvode za koje je dokazana posebna osjetljivost, treba ostati na snazi do ulaska BiH u EU.

Entitetska vlada inzistira kod nadležnih organa na nivou BiH da poduzmu aktivnosti na primjeni mjera koje će doprinijeti unapređenju vanjskotrgovinskog poslovanja i zaštiti domaće proizvodnje u oblasti agrarnog sektora, priopćeno je nakon sjednice Vlade RS-a.

Usvojena je i Informacija o postupku izrade i usvajanja dokumenta koji se odnose na zaštitu dječjih prava u Bosni i Hercegovini.

''Vlada RS-a izražava zabrinutost zbog neprihvatljivog djelovanja pojedinih ministarstava na nivou BiH, koji bez prethodno pribavljenih suglasnosti Vlade Republike Srpske dostavljaju materijale na sjednice Vijeće ministara na usvajanje'', stoji u priopćenju.

Entitetska vlada smatra da je suradnja s međunarodnim agencijama koje se bave zaštitom dječjih prava, u skladu sa ustavom i zakonima propisanim nadležnostima RS-a, od suštinskog značaja za ispunjavanje europskih standarda.

Vlada RS-a izražava zabrinutost zbog, kako se navodi, podrške koju pružaju međunarodne agencije prilikom izrade dokumenata koja nisu u skladu s utvrđenom ustavnom i zakonskom nadležnosti institucija BiH, odnosno nadležnosti entiteta.

Vlada RS-a navodi i da ne prihvaća provođenje dokumenata koji su suprotni ustavom i zakonima propisanim nadležnostima RS-a.

Zadužuje se Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu suradnju da u suradnji s nadležnim ministarstvima u Vladi Republike Srpske u ovoj oblasti, u skladu sa Odlukom o ostvarivanju koordinacije republičkih organa uprave u provođenju aktivnosti u oblasti europskih integracija i međunarodne suradnje, načini detaljnu analizu pozitivnih propisa kojima se Konvencija o pravima djeteta UN direktno provodi u RS te istu dostavi Vladi RS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close