Obećanje

Vlada obećala da mirovine neće kasniti

Gospodarstvo / Flash | 03. 09. 2015. u 12:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Mostaru usvojila je Odluku kojom je dala suglasnost na Sporazum o zajedničkoj suradnji na provođenju aktivnosti reforme i financijske konsolidacije sustava mirovinskog i invalidskog osiguranja, u tekstu koji je usuglašen tijekom pregovora vođenih 28. srpnja 2015. godine, s predstavnicima Saveza udruženja umirovljenika u Federaciji BiH te za potpisivanje Sporazuma ovlastila premijera FBiH Fadila Novalića.

Sporazumom je, uz ostalo, precizirano da se Vlada FBiH obvezuje da će prioritetno usmjeriti aktivnosti na saniranje tekućeg deficita Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, kako bi se mirovine mogle isplaćivati redovitije i u što kraćem roku, a Savez udruga umirovljenika u FBiH će podržati napore Vlade da mirovine budu isplaćivane u Sporazumom predviđenom vremenskom intervalu, o čemu će obavijestiti svoje članstvo.

Vlada se obvezuje i da će utvrditi prijedloge i, u najskorijem roku, Parlamentu FBiH uputiti set zakona u okviru reforme mirovinskog sustava (Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju u Federaciji BiH, Zakon o organizaciji mirovinskog i invalidskog osiguranja i Zakon o doprinosima), priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Savez udruga umirovljenika podržava usvajanje ovih zakona i obvezuje se da će, od oba doma Parlamenta FBiH, tražiti njihovo usvajanje po hitnom postupku, navedeno je, uz ostalo, u tekstu Sporazuma.

Vlada će tekstove ovih zakona dostaviti Savezu udruženja umirovljenika na mišljenje prije uvrštavanja na dnevni red sjednice Vlade FBiH.

Također, Vlada je danas od Federalnog ministarstva rada i socijalne politike zatražila informaciju o dosadašnjim aktivnostima Radne grupe za izradu teksta Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju i teksta Zakona o organizaciji mirovinskog i invalidskog osiguranja, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close