Dugovanja

Vlada naredila deblokadu računa Aluminija

Gospodarstvo / Flash | 30. 06. 2014. u 11:33 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Trenutak je uistinu bio kritičan i odluka je donesena u posljednjemu trenutku za Aluminij. Zbog dugotrajne nelikvidnosti i nemogućnosti normalnoga poslovanja, ostali smo bez sirovina, repromaterijala i uopće bez mogućnosti funkcioniranja u smislu osnovnih dnevnih operativnih radnji'', rekao je direktor Aluminija Nikica Ljubić nakon današnjega Zaključka sa zasjedanja Vlade FBiH kojom se nalaže Elektroprivredi HZ HB da deblokira račune Aluminiju.

Otvaranje vrata

Naime, Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici koja je održana u Sarajevu razmatrala Informaciju o načinu rješavanja duga Alumunija d.d Mostar prema JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar te zadužila Upravu ove elektroprivrede da izvrši deblokadu računa Aluminiju na razdoblje od 60 dana, te da odmah obustavi postupak isključenja napajanja električnom energijom ovog kombinata.
Direktor Aluminija kaže kako je deblokada računa životne je važnosti i da je riječ o iznimno značajnom koraku naprijed.

''Ovo je otvaranje vrata šansi za početkom oporavka Aluminija. Međutim, s obzirom na ukupnu složenost cjelokupnoga problema, s obzirom na nagomilano dugovanje prema Elektroprivredi HZHB, na ovisnost o uvjetima međunarodnoga tržišta i o skupoj struji, razumjet ćete moju suzdržanost i izostanak entuzijazma. Velik je posao pred nama, treba podići proizvodne kapacitete na najvišu moguću razinu, odmah uredno izmirivati tekuća potraživanja, i u zadanomu se roku sporazumjeti se s EPHZHB o načinu izmirenja ukupnoga dugovanja, koje je danas nešto veće od 120 milijuna KM'', rekao Ljubić.

Jamstva za povrat duga

Vlada Federacije je informirana o dosadašnjim pregovorima dvije kompanije kao i pokazateljima poslovanja Aluminija u ovoj godini, a koje su iznijeli financijska direktorica JP Elektroprivreda HZHB Ivana Bunoza i financijski direktor Aluminija Tomislav Lovrić.

Uprava i Nadzorni odbor Aluminija su zaduženi da odmah po deblokadi računa pokrenu razgovore s komercijalnim bankama i poslovnim partnerima oko osiguranja garancije za otplatu postojećeg duga za električnu energiju prema Elektroprivredi HZHB d.d. Mostar, te da o tim aktivnostima svakih 15 dana informiraju Vladu FBiH.

Uprave ove dvije kompanije su obavezane da pristupe izradi i potpisivanju sporazuma o reprogramu duga u skladu sa Zakonom o financijskoj konsolidaciji privrednih društava.

Vlada ističe kako ovaj sporazum treba sadržavati i jamstva za povrat duga Aluminija prema EP HZHB.

Pozitivni pomaci

''Jedan od zaključaka je i da je uvjet za sklapanje sporazuma uredno izmirivanje tekuće fakture koju Elektroprivreda HZHB ispostavlja Aluminiju. S tim u vezi data je suglasnost Elektroprivredi HZHB da u slučaju kašnjenja u plaćanju tekuće fakture može pokrenuti sve mehanizme prinudne naplate duga'', priopćila je Vlada FBiH.

Istaknuto je kako je došlo do značajnih pozitivnih pomaka u suradnji ovih kompanija i da je aktualna Uprava Aluminija ''značajno iz mjeseca u mjesec smanjivala gubitke, tako da je Aluminijski kombinat sada u mogućnosti da izmiruje svoje tekuće obveze prema EP HZHB''.

Iz Elektroprivrede HZ HB za Bljesak.info je potvrđeno kako su zaprimili odluku Vlade te da će se o njoj očitovati nakon što ju prouče sve službe.

Kopirati
Drag cursor here to close