Solidarnost

Vlada HBŽ-a odrekla se regresa za godišnji odmor

Gospodarstvo / Flash | 03. 07. 2015. u 13:32 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Solidarizirajući se s osobama u potrebi i neuposlenim članovi Vlade Hercegbosanske županije odrekli su se ovogodišnjeg regresa za godišnji odmor.

Svi korisnici Proračuna Hercegbosanske županije dobit će pisanu izjavu u kojoj će imati mogućnost da navedu hoće li ili neće odustati od ovogodišnjeg regresa.

To je samo jedna od odluka s jučerašnje sjednice Vlade Hercegbosanske županije. Za ovu namjenu godišnje se korisnicima županijskog proračuna izdvoji 800.000,00 maraka.

Temeljito je razmatrano Izvješće o radu Županijskog pravobraniteljstva Livna za 2014. godinu i odnosu sudova prema tužbama pojedinaca i tvrtki prema Hercegbosanskoj županiji, tužbama i protutužbama Županijskog pravobraniteljstva na nepravomoćne presude koje se odnose na Županiju i tužbama Županijskog pravobraniteljstva u određenim predmetima.

Veliku pozornost na sjednici privuklo je Izvješće o radu za 2014. godinu županijske Agencije za privatizaciju. Problemi u toj Agenciji su veliki i nova ravnateljica Agencije za poduzimanje zakonitosti u radu dobila je potporu Vlade. Naglašena je i činjenica da u zadnjih deset godina nije bilo kontrole ugovora potpisanih sa Agencijom za privatizaciju dok su u zadnje vrijeme raskinuta tri takva ugovora. Zbog značaja ove agencije donesen je stav da Agencija ubuduće prema svom pravilniku dva puta godišnje podnosi izvješća Vladi.

Na jučerašnjoj devetosatnoj sjednici Vlade razmatrano je i usvojeno Izvješće o radu Zavoda za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije za 2014. godinu. Bilo je govora i o tome kako domovi zdravlja i Županijska bolnica ne dostavljaju županijskom Zavodu za zdravstveno osiguranje način utroška sredstava koje prema zakonu i ugovorima dobivaju od Zavoda.

Analizirano je i izdavanje recepata, jer se za svaki dom zdravlja predviđa približno koliko će godišnje izdati recepata. Neki su domovi zdravlja značajno više izdali recepata od planiranog, a naveden je i istaknut pozitivan primjer livanjskog Doma zdravlja, koji je prošle godine smanjio broj izdanih recepata za čak 100.000,00 maraka. Uskoro će u Zavodu za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije biti uposlen liječnik koji bi, uz ostalo, pratio i kontrolirao izdavanje recepata i broj bolovanja. Rečeno je da i dalje zdravstvene ustanove bez ičijih odobrenja zapošljavaju pomoćno osoblje umjesto liječnika koji nedostaju na što se troši u ovakvim vremenima značajan novac. Analizirano je i upućivanje pacijenata na liječenje izvan Livna u što se troše značajna sredstva.

Nakon rasprave zaključeno je da sve zdravstvene ustanove dostave u roku od 15 dana iscrpno izvješće Vladi o svim segmentima u zdravstvenim ustanovama od 2010-2015. godine s prijedlogom nadilaženja teškog naročito financijskog stanja u tim ustanovama.

Za 2015. godinu razmatran je i Plan rada Ministarstva gospodarstva Hercegbosanske županije kao i Program rada Ministarstva financija za tekuću godinu koji su usvojeni.

Razmatrana su i usvojena izvješća o izvršenju Proračuna Hercegbosanske županije za vremensko razdoblje siječanj-lipanj 2014. godine, Izvješće o izvršenju proračuna Hercegbosanske županije za prošlu i Izvješće o izvršenju Plana Proračuna Hercegbosanske županije u razdoblju siječanj-ožujak 2015. godine.

Razmatran je i usvojen "Akcijski plan za unaprjeđenje ranog rasta i razvoja djece u Hercegbosanskoj županiji 2014-2017. godina“. Za 2015. godinu razmatran je i Plan rada Ministarstva unutarnjih poslova Hercegbosanske županije.

Na jučerašnjoj sjednici Vlada je usvojila i Odluku o davanju suglasnosti za imenovanje Dušice Runić iz Drvara za ravnateljicu Srednje škole u Drvaru za mandatno razdoblje od 4. godine.

Zaključeno je da Vlada u pisanoj formi upozna i Skupštinu Hercegbosanske županije o Odluci da se ne plaća rad u povjerenstvima, odborima itd., što može i Skupštini biti primjer za donošenje takve ili slične odluke. Pod tekućim pitanjima raspravljalo se o stanju u Rudnicima ugljena "Tušnica“.

Ministarstvo gospodarstva Hercegbosanske županije zaduženo je da utvrdi cjelokupno stanje i situaciju u Tušnici i da se što je prije moguće imenuje nova uprava u tom poduzeću.

Kopirati
Drag cursor here to close