Razgovori

Vlada Federacije želi nove ljude u Aluminiju

Gospodarstvo / Flash | 07. 04. 2014. u 11:03 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Jedini interes Vlade Federacije BiH u Aluminiju jeste omogućavanje nastavka proizvodnje, a dok postoji i minimalna šansa za to, Vlada će stajati uz ovaj kombinat i njegove radnike'', poručio je danas, u razgovoru u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić Dinku Mariću, predsjedniku, i Milenku Mariću, članu Predsjedništva Nezavisnog sindikata zaposlenika mostarskog Aluminija.

Treba doći pošten čovjek

Kako je priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH, Federalna vlada će, u okviru zakonskih mogućnosti koje joj stoje na raspolaganju, uložiti maksimalne napore kako bi, nakon imenovanja novog menadžmenta Aluminija, počelo rješavanje problema dugova koji su doveli do blokade računa, te bili stvarani uvjeti za postavljanje ovog kombinata na noge.

Premijer Nikšić izrazio je spremnost da organizira sastanak Nadzornog odbora i Uprave Aluminija s povjeriteljima na kojem bi bilo razgovarano o dinamici vraćanja dugova.

''Na čelo kompanije, nakon ostavke direktora Željka Kordića, treba doći čovjek dovoljno stručan i pošten i s jasnom željom da doprinese spašavanju 'Aluminija'. Dosadašnji menadžmenti su 'Aluminij' doveli u nezavidan položaj sklapanjem brojnih loših ugovora s dobavljačima sirovina i drugim partnerima, zbog čega najviše, ni krivi ni dužni, sada ispaštaju radnici'', kazao je premijer.

Priča o preuzimanju

U Vladu su, prema riječima dvojice sindikalnih čelnika, uprte oči 800 zaposlenika “Aluminija” i Nezavisni sindikat joj stoji na raspolaganju, koliko god može, u pronalaženju najboljih rješenja.

Nezavisni sindikat nakon blokade računa uputio je otvoreno pismo Nikšićevoj vladi u kojoj ju optužuje za nebrigu i ignoriranje problema u poduzeću. U pismu se navodi i kako, među ostalim mjerama, treba oduzeti i 44 posto vlasništva Federaciji BiH, odnosno Vladi Federacije.

Inače, o Kordićevoj ostavci odlučivat će Nadzorni odbor na sjednici u utorak. Kako je medijima potvrdio Zlatko Topić, član Nadzornoga odbora Aluminija, osim o sudbini direktora koji je na toj dužnosti proveo dva mjeseca, raspravljat će se i o blokiranim računima tvrtke.

Podsjećamo, Elektroprivreda HZ HB blokirala je prošlog tjedna račune mostarske tvrtke zbog duga za električnu energiju, koji se popeo na 88,5 milijuna KM.

U slučaju Aluminija pojavila se i priča o preuzimanju te tvrtke u režiji federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerke Ivankovića Lijanovića i poduzetnika Marijana Primorca čijoj je tvrtci Aluminij dužan za zemni plin.

Kopirati
Drag cursor here to close