Vraćaju a ne uzimaju

Vlada Federacije se hvali smanjenjem duga

Gospodarstvo / Flash | 29. 06. 2017. u 12:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usvojivši izvještaj o zaduženju Federacije BiH po osnovu emisije trezorskih zapisa održane 13.6.2017. godine, Federalna vlada danas je je na sjednici zaključila da je iskazano veliko zanimanje bankarskog sektora za kupovinu trezorskih zapisa, što govori o velikom povjerenju banaka u Vladu FBiH.

Danas su, također, kao netočne odbačene sve medijske spekulacije o nekontroliranom zaduživanju Vlade FBiH i uvođenju u tzv. ''grčki scenarij''.

S tim u vezi iznesen je podatak da je Vlada FBiH u 2017. godini planirala zaduženje od 712 milijuna KM, a da istovremeno ove godine vraća milijardu i 200 milijuna KM kredita i stotinu milijuna kamata.

Naglašeno je da su sva zaduženja Federacije BiH putem trezorskih zapisa i aukcije obveznica kratkoročnog karaktera i isključivo u funkciji vraćanja dugova i da su sva vremenski ograničena do jedne godine.

Analize pokazuju da je u mandatu ove Vlade ukupni dug smanjen za 50 milijuna KM, što znači da Vlada FBiH vraća više sredstava nego što se zadužuje.

Vlada navodi kako u prilog ovome govori i činjenica da prošle godine nije obavljena jedna planirana emisija trezorskih zapisa, jer za njom nije bilo potrebe, što će se vjerojatno desiti i s aukcijom planiranom za rujan ove godine.

Kako je priopćila Vlada, danas je utvrđen Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o financijskoj konsolidaciji gospodarskih društava u Federaciji BiH kojim je produžen rok njegovog važenja do 10.7.2019. godine.

Data je suglasnost na Odluku Upravnog odbora Federalnog zavoda za zapošljavanje Sarajevo o preraspodjeli dijela sredstava namjenskog novčanog depozita kod Razvojne banke Federacije BiH u iznosu od 16.000.000 KM, koja će biti preraspoređena na transakcijski račun Federalnog zavoda za zapošljavanje, za provođenje aktivne politike zapošljavanja i to isključivo za realizaciju redovnih mjera ove politike (sufinanciranje zapošljavanja, samozapošljavanja i obuke nezaposlenih osoba).

Usvojena je informacija o efektima zajedničkih nabavki za potrebe Federalnog ministarstva pravde i sedam kazneno-popravnih zavoda u kojoj je navedeno da je primjenom inoviranog postupka ušteđeno 5.932.226,58 KM.

Ocjenjujući pozitivnim postignute rezultate, Vlada je podržala napore Federalnog ministarstva pravde i inicijativu da uštede od blizu šest milijuna KM budu usmjerene u kapitalne investicije i poboljšanje uvjeta smještaja i izgradnju novih kapaciteta kazneno-popravnih zavoda, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close