Propali

Vlada FBiH utvrdila popis sumnjivih privatizacija

Gospodarstvo / Flash | 17. 04. 2014. u 10:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, nakon razmatranja Informacije o uočenim nepravilnostima u postupku privatizacije i poslovanju gospodarskih društava nakon završetka postupka privatizacije ili otvaranja stečaja, donijela tri zaključka.

Prvim zaključkom je zatražila od nadležnih tužiteljstava u Federaciji Bosne i Hercegovine da se, u što kraćem roku, očituju o svim izvještajima o počinjenom krivičnom djelu i drugim informacijama koje su im dostavile Financijska policija FBiH, te druge institucije Federacije BiH, a tiču se zloupotreba u postupku privatizacije i poslovanja gospodarskih društava prije, tijekom i nakon okončanja tog postupka i donesu konačne tužiteljske odluke u vezi s ovim predmetima.

Traže se odluke

Kako je priopćila Vlada, na temelju niza zahtjeva koje su Vladi Federacije BiH uputili sindikati, obespravljeni radnici i drugi predstavnici civilnog društva, kao i na temelju informacija Financijske policije FBiH, te drugih institucija Federacije BiH, Vlada Federacije BiH, drugim zaključkom, traži od nadležnih tužiteljstava u Federaciji BiH da donesu konačne tužiteljske odluke o izvještajima o počinjenom krivičnom djelu i drugim informacijama koje su im dostavljene u vezi s privatizacijom i poslovanjem gospodarskih subjekata, te da o svojim odlukama informiraju Vladu Federacije BiH.

Riječ je o gospodarskim subjektima Feroelektro d.d. Sarajevo, Vranica d.d. Sarajevo, Sodaso Holding -“Polihem” d.d. Tuzla, Konjuh d.d. Živinice, “Energopetrol” d.o.o. Mostar (Petrol Ljubuški), “Soda So” Holding Fabrika soli d.d. Tuzla, Konfekcija “Borac” d.d. Travnik, Trgovina “Borac” d.d. Travnik, Borac Export-Import d.d. Travnik, Alhos d.d. Sarajevo u stečaju, Soda so Holding “Dita” d.d. Tuzla, Tuzlanska Banka, Fabrika duhana Sarajevo d.d. Sarajevo, Bosnalijek d.d. Sarajevo, Šipad Komerc d.d. Sarajevo, Hotel Holiday Inn Sarajevo HTP, Soko Mostar (sva poduzeća nastala iz bivšeg sustava), Granit d.o.o. Jablanica, Rudar d.o.o. Konjic, te bugojanskoj „Špediciji“.

Poziv na prijave

Donesen je i zaključak kojim Vlada Federacije BiH poziva Sindikate i druge predstavnike civilnog društva u Federaciji BiH da joj nastave dostavljati informacije i dokumentaciju u vezi s procesom privatizacije i poslovanja gospodarskih društava, kako bi ova dokumentacija, nakon analize, bila proslijeđena nadležnim tužiteljstvima.

Kako je obrazloženo, Vladi Federacije BiH, premijeru FBiH i federalnim ministrima u više navrata su različite sindikalne organizacije, obespravljeni radnici i druge formalne i neformalne grupe, od samog početka rada Vlade FBiH u ovom mandatu, dostavljali zahtjeve za angažiranje istražnih organa koji bi ispitali proces privatizacije i naknadno poslovanje u firmama nakon okončanja tog procesa.

''Na temelju tih zahtjeva, Federalna vlada je tražila od Financijske policije FBiH da provjeri takve navode u nizu firmi, što je rezultiralo podnošenjem izvještaja Financijske policije FBiH prema nadležnim tužilaštvima o počinjenom krivičnom djelu od strane'', navodi u priopćenju Vlada FBiH.

Upućene informacije tužiteljstvima

Vlada tvrdi kako je u isto vrijeme prema tužiteljstvima upućivala informacije o saznanjima s kojima je raspolagala, a za koje se cijenilo da mogu pomoći u donošenju konačnih odluka o eventualnom pokretanju istražnih radnji i podizanju optužnica.

Na osnovu izvještaja Federalnog tužiteljstva o primjeni Kaznenog zakona u FBiH za 2011., 2012., i 2013. godinu, koji je dostavljen na zahtjev Vlade FBiH, evidentno je kako u Federaciji BiH u tom razdoblju, unatoč nizu izvještaja o počinjenom kaznenom djelu, te drugim informacijama koje su dostavljane tužiteljstvima, nije podignuta niti jedna optužnica za zloupotrebe počinjene u procesu privatizacije, Vlada Federacije BiH, bez namjere da utječe na odlučivanje i rad pravosudnih organa, a imajući u vidu svakodnevni opravdani interes različitih predstavnika obespravljenih građana, ali i institucija koje trpe štetu, priopćeno je iz Ureda za odnose j javnošću Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close