Olakšice

Vlada FBiH: Unaprijediti poslovno okruženje smanjenjem koraka u procesu registracije

Gospodarstvo / Flash | 24. 04. 2014. u 14:33 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što su ga oba doma Parlamenta FBiH usvojila u formi Nacrta, Vlada Federacije BiH danas je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH. Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi stvaranja pretpostavki za unaprjeđenje poslovnog okruženja kojim bi bilo omogućeno lakše osnivanje i poslovanje gospodarskih društava, te jasnije bili definirani nužna dokumentacija i koraci u procesu registracije.

Kako je poznato, Federalna vlada je svojim Programom rada za razdoblje 2012.-2014. godina kao strategijski prioritet identificirala intenziviranje gospodarskog razvoja, te utvrdila kako će naglasak biti na jačanju domaćeg tržišta i uklanjanju barijera. Između ostalog, nužno je poduzeti snažne mjere na smanjenju administrativnih barijera i opterećenja gospodarskim subjektima, prije svega u oblasti registracije.

Sukladno tim ciljevima, nužno je usvojiti i nove europske standarde korporativnog upravljanja uz, istodobno, ustanovljavanje učinkovitih mehanizama za praćenje njihove primjene. Zakon o registraciji poslovnih subjekata je do danas pretrpio dvije izmjene i dopune, a njegovom primjenom utvrđeno je da je postupak registracije društva u Federaciji BiH kompliciran, skup i dugotrajan, te predstavlja prepreku potencijalnim investitorima u pokretanju poslovanja u Federaciji BiH.

Pored toga, pojedine odredbe važećeg zakonskog teksta su u dijelu neophodne dokumentacije, redoslijeda koraka, trajanja procesa i oblika zahtijevane dokumentacije u koliziji s ostalim važećim propisima u Federaciji BiH (Zakon o gospodarskim društvima, Zakon o javnim bilježnicima, porezni propisi), te s tim u svezi kreira dodatnu pravnu nesigurnost.

Imajući u vidu zacrtane ciljeve Vlade Federacije BiH, te značaj postupka registracije u razvoju ekonomije i postizanju napretka i ispunjavanju zahtjeva vezanih za proces približavanja Europskoj uniji, revizija i izmjene postojećeg Zakona o registraciji poslovnih subjekata su identificirane kao jedan od preduvjeta obuhvaćenih Stand by aranžmanom s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u Federaciji BiH izvršeno je terminološko usuglašavanje sa Zakonom o gospodarskim društvima Federaciji BiH. Usuglašavanje se odnosi i na mogućnost osnivanja podružnice inozemnog društva.

Novina je i napuštanje koncepta javno-bilježničke obrade pojedinih odluka gospodarskih društava tijeku postupka registracije, te usuglašavanje sa Zakonom o javnim bilježnicima.
Skraćen je popis dokumentacije koja se podnosi registarskom sudu za potrebe utvrđivanja općih i posebnih podataka koji se traže prilikom osnivanja poslovnog subjekta.

Ocijenjena je suvišnom dosadašnja obveza podnošenja osobne iskaznice, putne isprave ili izvatka iz odgovarajućeg registra kojim se utvrđuje identitet osnivača, obzirom da je predviđeno da će sud zahtijevati podnošenje javno-bilježnički obrađenog akta o osnivanju ili akta o izmjenama općih podataka od značenja za pravni promet već osnovanog, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close