Devizna liberalizacija

Vlada FBiH: Umjesto 2.500€, preko granice se sada smije neprijavljeno iznijeti 10.000€

Gospodarstvo / Flash | 19. 05. 2017. u 15:02 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je na današnjoj, 103. sjednici, održanoj u Mostaru, utvrdila i u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih obitelji. Ovo je učinjeno kako bi bila provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7.11.2012. godine kojom je utvrđeno da član ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovu ratnog priznanja ili odlikovanja, nije u saglasnostis Ustavom FBiH.

Danas je, također, utvrđen i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom, u koji je uvrštena i definicija “posebne kategorije otpada“.

Riječ je o otpadnim materijama koje su važne zbog njihove štetnosti po okoliš i zdravlje ljudi, kao i zbog količina u kojima nastaju. Stoga ovaj otpad zahtijevaposebno uređen način upravljanja od mjesta nastajanja, preko skupljanja, transporta i tretmana, do konačnog zbrinjavanja.

Utvrđen je i Parlamentu FBiH na usvajanje po hitnoj proceduri upućen Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o stvarnim pravima.

Federalna vlada je izmijenila i dopunila Odluku o iznošenju strane gotovine i čekova, te su sada fizičke osobe obavezne da, pri prelasku državne granice, osim strane gotovine, konvertibilnih maraka i čekova, prijave i vrijednosne papire i sve ostale fizički prenosive instrumente plaćanja. Uz ovo, povećan je sa 2.500 eura na 10.000 eura iznos koji fizička soba rezident može iznijeti iz zemlje.

Na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija donesena je Odluka o razvrstavanju javne ceste u kategoriju autocesta A1, a odnosi se na dionice Zenica Jug - Lašva - Kakanj - Visoko i Zvirovići - Bijača.

Federalno ministarstvo kulture i sporta je predložilo, a Vlada donijela odluke o izdvajanju sredstava za financiranje programa i projekata kulturnih društava „Preporod“, „Napredak“, „Prosvjeta“ i „La Benevolencija“. Također je usvojen Program s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera ovog ministarstva utvrđenih Prorčaunom FBiH za 2017. godinu namijenjenih za podršku kulturi, umjetnosti i sportu u Federaciji BiH u visini od 4 milijuna i 980 tisuća KM.

Bošnjačkoj zajednici kulture "Preporod" dodijeljeno je 75.000 maraka, Hrvatskom kulturnom društvu "Napredak" 55.000 maraka, Srpskom kulturnom i prosvjetnom društvu "Prosvjeta"45.000 maraka te Židovskom kulturno-prosvjetnom i humanitarnom društvu "La Benevolencija" 25.000 maraka.

Na današnjoj sjednici je imenovan Ekonomski savjet Vlade Federacije BiH, a među njegovim nadležnostima je i da, bez naknade, Vladi samoinicijativno upućuje prijedloge eventualnih mjera i aktivnosti iz sfere ekonomije čiji je cilj održivi ekonomski rast i razvoj, kao i realizaciju ciljeva utvrđenih Programom rada Vlade FBiH, Reformskom agendom i Pismom namjere s MMF-om, ali ne ograničavajući se samo na ove ciljeve.

Također Vladu savjetuje u vezi s ekonomskom politikom, analizira predložene zakonske i podzakonske akte i njihov mogući utjecaj, te Vladi samoinicijativno upućuje prijedloge eventualnih mjera i aktivnosti iz sfere ekonomije čiji je cilj održivi ekonomski rast i razvoj.

Usvojen je izvještaj Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o stanju poljoprivrede u prethodnoj kalendarskoj godini pod nazivom “Zeleni izvještaj”, koje ovo ministarstvo, u skladu sa Zakonom o poljoprivredi, priprema svake kalendarske godine.

Kopirati
Drag cursor here to close