Odluka

Vlada FBiH dala suglasnost na grant od 4.750.000 eura za postrojenje za prečišćavanje voda u Mostaru

Gospodarstvo / Flash | 28. 05. 2014. u 15:04 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH donijela je danas Odluku o davanju suglasnosti za prihvatanje granta namijenjenog za financiranje izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru u okviru Projekta 'Zaštita kvaliteta voda' po Sporazumu o grantu IPA EC, zaključenom između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj u ulozi administratora Europske komisije za Trust fond Pretpristupnog instrumenta Europske unije, u iznosu do 4.750.000 eura.

Glavni cilj prihvatanja granta je jačanje kapaciteta lokalnih komunalnih poduzeća za smanjenje zagađenja rijeke Neretve iz komunalnih izvora kroz izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru.

Sredstva će biti korištena za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru, uključujući pumpne stanice za dolazne otpadne vode s grubom i finom rešetkom, pjeskolov, aeracioni bazen, finalni taložnik, pumpnu stanicu za mulj, bazen za stabilizaciju mulja i kasete za sušenje mulja.

Donošenjem Odluke stvara se osnov za potpisivanje Supsidijarnog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine i posebnog Podugovora kojim će Federacija sredstva granta proslijediti 'Vodovodu' d.o.o. Mostar.

Vlada je usvojila Informaciju o realizaciji kreditnih sredstava u 2013. godini osiguranih Proračunom FBiH za 2013. godinu i dodijeljenih Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije na poziciji 'Pozajmljivanje i učešće u dionicama - Ostala domaća pozajmljivanja' putem Union banke d.d. Sarajevo i stanju trajnog revolving fonda otvorenog kod Union banke d.d. Sarajevo za dugoročno financiranje projekata putem dodjele kredita, priopćeno je iz Službe za informiranje Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close