Nema prekida štrajka

Vlada daje 500 KM pomoći radnicima Livnice

Gospodarstvo / Flash | 10. 02. 2016. u 14:27 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanstvo Vlade Federacije BiH posjetila je danas radnike Livnice čelika Tuzla, koji se vode na firmi "Bosnia Valves", a koji štrajkaju glađu u krugu tvornice.

Na sastanku s radnicima dogovoreno je da se radnicima uplati jednokratna pomoć po 500 KM, što je bio jedan od njihovih zahtjeva.

''S predstavnicima radnika koji su u štrajku već 18 dana dogovorili smo da odmah prebacimo novac, kako bi se mogao rasporediti radnicima na račune, da bi štrajk bio obustavljen'', izjavio je nakon sastanka s radnicima savjetnik premijera FBiH Suvad Osmanagić.

Dodao je da je jednokratna pomoć jedan dio i da to nije središnje pitanje.

''Mi smo dogovorili da Livnica ponovo počne raditi, imamo projekt kojim želimo da radnici zarađuje svoju plaću'', naveo je Osmanagić.

Pomoć koju je Federalna vlada namijenila za radnike koji štrajkaju glađu već 18 dana iznosi 48.000 KM, dakle po 500 KM svakom od radnika.

''Radnicima plaće nisu uplaćivane 72 mjeseca, nisu uplaćivani doprinosi. Bivši vlasnik koji je izvršio privatizaciju, formirao je novu firmu gdje je prebacio radnike i tamo su ostale radne knjižice. Livnica čelika je otišla u stečaj, a Bosnia Valves ne. Ostale su knjižice koje se moraju hitno riješiti, što ćemo rješavati s kantonalnom vladom'', kazao je Osmanagić.

Naglasio je da Vlada FBiH nema nadležnosti nad ovom tvrtkom, ali se dobrovoljno uključila u rješavanje problema radi radnika i Livnice čelika koja, smatra, može raditi.

''Uradit ćemo sve da ponovo počne s radom'', poručio je, dodajući da će u sljedećem tjednu biti predstavljen detaljan plan daljih aktivnosti.

Predsjednik sindikata metalaca TK-a Mešan Vildić istakao je da će dio sredstava biti prebačen na Sindikat, nakon čega će biti uplaćen na žiroračune radnika.

Navodi da je cilj da se prekine štrajk glađu. I dalje ostaje zahtjev radnika o rješavanju njihovog radnopravnog statusa, dok je prvi uvjet o jednokratnoj pomoći ispunjen.

Radnik Livnice čelika Tuzla, odnosno firme "Bosnia Valves" Zijad Pirić tvrdi da se situacija s radnicima mogla riješiti za pet minuta razgovora.

Radnici će, ukoliko novac na njihovim računima bude operativan do petka, zamrznuti štrajk glađu.

Kopirati
Drag cursor here to close