Trebević dobio logotip

Vizualno rješenje je dodatni poticaj za 'Zaštićeni pejzaž Trebević'

Gospodarstvo / Flash | 17. 12. 2014. u 13:09 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Planina Trebević od danas ima vizualno rješenje logotipa "Zaštićeni pejzaž Trebevića" a suveniri i promotivni materijal s logom će već od 215. godine biti u opticaju i dostupni svim građanima i turistima.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Županije Sarajevo Zlatko Petrović danas je potpisao Ugovor o autorskom djelu idejnog rješenja loga "zaštićenog pejzaža Trebević“ a autori najboljeg idejnog rješenja su Tarik Hodžić i Vanesa Prodanović. Vrijednost nagrade je 3.000 KM.

Ministar Petrović je na konferenciji za medije izrazio zadovoljstvo što može potpisati Ugovor s dva mlada autora idejnog loga 'Zaštićenog pejzaža Trebević', te naglasio da su vidljivi pozitivni efekti rada i Županijske javne ustanove za zaštićena područja na ovom terenu.

''Smatram da će i realizacijom ovog idejnog rješenja loga i s aspekta popularizacije i turizma, prije svega ekološkog ovo područje dobiti dodatni poticaj '', kazao je Petrović i dodao da logo nije tipičan, već je imanentan Trebeviću jer se vidi urbana i zelena zona kompletnog tog područja.

Poželio je uspjeh i sreću prije svega građanima Sarajeva, uz nadu da 'Trebević ne bude zadnje zaštićeno područje, već da to bude i Bembaša, Ivan, Bjelašnica, ali je Trebević posebno mjesto koje će, ako bude sreće i pameti, s izgradnjom žičare postati destinacija kakva je bila i prije rata, a ovaj logo je divan korak ka tom rješenju'.

Autor loga Hodžić je kazao da Trebević možemo promatrati i osjećati kao sarajevsku baštu. Osnovni geometrijski oblik vizuala loga romb koji je veoma korišten u svim oblicima bh.umjetnosti i izražavanja, a izabran je zbog mogućnosti gradacije elemenata i osjećaja koji daje ovaj geometrijski element, a to su nestatičnost i akcije, te osjećaj balansa.

Planina je predstavljena u vrhu, potom slijede putovi i komunikacija te gradska struktura, predstavljena je stiliziranim elementima tri stabla bora koja su postavljena u gornjoj zoni romba te simboliziraju planinu Trebević.

Simbol grada su kvadrati crvene boje koji asociraju na krovove kuća, kvadratić ispunjen žutom bojim simbolizira i izlazak sunca, a kvadratić plave boje vodu i zrak. Prostor između svih tih elemenata predstavlja putnu komunikaciju planine i grada. Ovo vizualno rješenje sugerira interakciju.

I direktor Županijske javne ustanove za zaštićena prirodna područja Osman Delić novinarima je prezentirao akciju čišćenja Trebevića koja je, u suradnji s lokalnim zajednicama, trajala od atravnja do prosinca ove godine, te naglasio da Trebević polako i sigurno dobiva na lijepom izgledu, postavljeni su putokazi, označena još minirana polja, te da Trebević više ne služi za odlaganje smeća.

Osnovni cilj donošenja Zakona o proglašenju Zaštićenog pejzaža 'Trebević' kao i njegovih podzakonskih akata (čiji je postupak donošenja u toku) jest upravo očuvanje izuzetno vrijednog prirodnog bogatstva.

Kopirati
Drag cursor here to close