Pomoć se stalno obećaje

Više od pola obradivih površina u BiH se ne obrađuje

Gospodarstvo / Flash | 27. 07. 2016. u 15:01 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH je uz Crnu Goru, Finsku i Irsku najruralnija zemlja Europe, čijih 81 posto površine otpada na ruralne predjele, navode u Ministarstvu poljoprivrede Njemačke, povodom nedavne posjete njihovog ministra Christiana Schmidta. U navodima iz Ministarstva nije sasvim jasno je li Njemačka obećala tehničku ili financijsku pomoć BiH, s obzirom na to da se u istoj rečenici navodi pomoć EU i bilateralna pomoć Njemačke BiH.

"Ministar Schmidt je kao preduvjet za sve postavio postizanje brze unutrašnjopolitičke suglasnosti. Samo na taj način može biti aktivirana dalje financijska pomoć EU i bilateralna suradnja. Važno je da se posveti dužna pozornost činjenici da financijska i tehnička pomoć dođe do proizvođača na licu mjesta", navode u njemačkom ministarstvu.

BiH ocjenjuju kao zemlju čiji je najveći dio površine sastavljen od brdovitih područja pod šumom, i da je samo 20 posto površine korisno za poljoprivrednu obradu, od čega se koristi manje od 50 posto.

"Udio poljoprivrede u bruto društvenom proizvodu 2014. iznosio je 6,5 posto, a najvažnija poljoprivredna grana je uzgajanje povrća", istaknuli su. Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara, ističe da je ministar Schmidt njemu i ostalim proizvođačima obećao financijsku pomoć za saniranje posljedica prilagođavanja SSP-a.

Kako je rekao, pomoć može biti u vidu nekoliko različitih mogućnosti, kao, na primjer, davanje određene sume novca na svakih tisuću litara proizvedenog mlijeka ili druge poljoprivredne robe, kreditnog rasterećenja poljoprivrednika kroz smanjenje kamatnih stopa, omogućavanje povrata dijela uloženih sredstava za kupljenu mehanizaciju i na druge slične načine.

"Ne treba izmišljati toplu vodu. Neka nama daju ono što daju svojim europskim poljoprivrednim proizvođačima", rekao je Usorac. Podsjetio je da se sada čeka elaborat Svjetske banke koja će uraditi procjenu štete koja će nastati nakon stupanja na snagu prilagođenog SSP-a. Miro Pejić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH, ne vjeruje u obećanja koja je dao Schmidt, ocjenjujući da je to samo pokušaj "pranja" bh. vlasti. "Čuli smo mnogo deklarativnih stvari koje idu na ruku vlastima, potvrđujući im kako je dobro ovo što rade uvjeravajući nas da nismo u teškoj situaciji. Uvijek nam govore da će biti bolje za dvije ili tri godine, ali svi idu naprijed u okruženju, a mi stojimo u mjestu ili se čak krećemo unazad", kaže on.

Dodao je da je pregovarački tim "išao na ruku uvoznim lobijima, a ne vlastitim poljoprivrednim proizvođačima", te je utvrdio da BiH ne štiti svoju poljoprivredu koja je strateški važna za bilo koju zemlju. Nezavisne novine nisu uspjele dobiti komentar Hamze Tinjka, glavnog pregovarača BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close