Okrugli stol

Vinari došli u bezizlaznu situaciju

Gospodarstvo / Flash | 28. 11. 2014. u 15:23 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog iznimno loše godine kada je u pitanju vinogradarstvo, prinosi grožđa manji su 30 do 40 posto, te je za otklanjanje negativnih posljedica potrebna pomoć viših razina vlasti, istaknuto je na okruglom stolu "Proizvodnja vina u BiH u 2014. godini", održanom u organizaciji Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine i Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar.

Po riječima direktora Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar, Marka Ivankovića, 2014. je za vinogradarstvo i vinarstvo bila skoro na razini elementarne nepogode koju, na žalost, nitko nije proglasio. Nepovoljne klimatske prilike utjecale su na pad prinosa i na porast troškova za zaštitu vinove loze zbog čega su, kako je rečeno na okruglom stolu, vinari došli u bezizlaznu situaciju.

"Zbog toga smo morali zatražiti pomoć od Vijeća ministara i entitetskih ministarstava poljoprivrede. Zatražili smo 500 maraka jednokratne pomoći po hektaru za vinograde upisane u Registar poljoprivrednih gospodarstava. Ukupno to je oko 1,75 milijuna maraka. Mislimo da to nije neki iznos koji bi predstavljao problem, a vinarima bi značio puno u 2015. godini", kazao je Ivanković.

Na današnjem sastanku dogovorena je i organizacija stručne radionice na kojoj bi se razmatralo na koji način, u tehnološkom smislu, ukloniti posljedice negativne godine. Također, dogovoreno je da se Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine aktivnije uključi u promocija bh. vinara na domaćem i stranom tržištu, a zatražena je i pomoć te institucije pri organizaciji nastupa bh. vinara izvoznika na Sajmu vina u Dusseldorfu u ožujku sljedeće godine.

"Konačni cilj nam je formiranje klastera koji bi radio samo na izvozu. S obzirom na to da imamo maksimalno deset proizvođača u BiH koji izvoze vino mislim da to nije nemoguća misija", istaknuo je Ivanković. Predstavnici vinara s današnjeg skupa uputili su još jedan poziv vlastima da se donese zakon o vinu na razini BiH, kao i zakon o organizaciji tržišta poljoprivrednih proizvoda koji bi bio u skladu s direktivama Europske unije.

Kopirati
Drag cursor here to close