Neće biti otkazan

Vigenin: Zbog ukrajinske krize 'Južni tok' potrebniji

Gospodarstvo / Flash | 24. 04. 2014. u 09:32 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinska kriza povećava potrebu za plinovodom Južni tok iako je izazvala trenutačni politički zastoj, izjavio je u razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" od četvrtka bugarski ministar vanjskih poslova Kristian Vigenin.

"Zbog ukrajinske krize stvarno je na najvišoj političkoj razini došlo do zastoja pri tom projektu, ali se tehnički razgovori o početku gradnje nastavljaju. Ukrajinska kriza zapravo jača potrebu za Južnim tokom", rekao je Vigenin, dodavši da Bugarska i druge države sada ruski plin dobivaju isključivo tranzitom preko Ukrajine koja će "idućih godina biti još prilično nestabilna".

"Ni politički ni ekonomski ne možemo biti taoci takvih prilika", rekao je Vigenin, podsjetivši da je Bugarska imala velike ekonomske štete 2009. godine, u vrijeme "ukrajinsko-ruskog plinskog rata".

"Južni tok neće biti otkazan jer je u interesu svih članica EU-a i zemalja kandidatkinja i za njega možemo naći rješenje. Ovo nije situacija zbog koje bi s Rusijom trebalo započeti energetski rat. U ovom trenutku EU ne može bez ruskog plina, a niti Rusija ne može bez prihoda koji prodajom plinom ostvaruje", rekao je Vigenin.

On je u srijedu boravio u službenom posjetu Sloveniji, te o prilikama u regiji, energetici, te ukrajinskoj krizi i odnosima EU s Rusijom razgovarao sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcom.

Kopirati
Drag cursor here to close