Velmos-Company izgubio sudski spor: Nastavlja se obnova Mikačića kuće
Sud presudio
OBJAVA: Petak, 6. travnja 2012. 10:50
IZVOR: Bljesak.info/Dnevni list
AUTOR: M.M.
Mikačića kuća panoramski
0

Završen sudski spor. Ukoliko se uskoro počne s radovima 'nova' Mikačića kuća bi mogla ugledati svjetlo dana koncem ove godine.

U sklopu projekta obnove porušenih i devastiranih kolektivnih stambenih objekata, koje zajednički financiraju Grad Mostar, HNŽ, Federacija BiH i Republika Srpska te Fond za povratak BiH, početkom 2009. započela je i rekonstrukcija Mikačića kuće, smještene na Bulevaru narodne revolucije.

Projekt izgradnje vrijedan je oko 1, 200.000 maraka. Prema njemu u prizemnom dijelu bi trebao biti izgrađen poslovni, a na katovima stambeni dio objekta. Obnova je prema prvom planu trebala biti gotova do konca 2009., ali zbog činjenice da su sve razine vlasti zakazale kod uplate sredstava za projekt obnove stambenih objekata u Mostaru i zbog dodatnih pravnih problema, Mikačića kuća nije mogla biti završena. Ukoliko se uskoro počne s radovima 'nova' Mikačića kuća bi mogla ugledati svjetlo dana koncem ove godine.

Nakon što su srušeni njezini ostaci i raščišćene ruševine, uslijedilo je betoniranje temelja za 'novu' Mikačića kuću.

No, vrlo brzo je došlo do obustave radova jer je inspekcija zabranila radove na stambeno-poslovnom objektu koji je građen između 1878. i 1901. S obzirom na pravne zavrzlame, radnici poduzeća Hering koji su odabrani za izvođača radova su se povukli s terena.

Naime, do obustave radova je došlo, kako tvrde u Odjelu za urbanizam i gradnju Grada Mostara, jer je upućena žalba tvrtke “Velmos-Company”.

- Gradu Mostaru izdano je odobrenje 25. lipnja 2009., kojim je odobrena rekonstrukcija i nadogradnja tri kata kolektivnog stambenog objekta u ul. Bulevar narodne revolucije br. 1, 3 i 5, u Mostaru. Na to rješenje ''Velmos-Company'' je podnio prijedlog za obnovu postupka te je Odjel za urbanizam i gradnju prihvatio prijedlog u studenom te godine. Zatim je upućena žalba tvrtke ''Velmos-Company'' na drugostupanjsko tijelo, pojašnjavaju u Odjelu za urbanizam i gradnju Grada Mostara, da bi 14. srpnja iduće godine Ministarstvo građenja i prostornog uređenja Hercegovačko-neretvanske županije donijelo rješenje kojim se odbija žalba žalitelja ''Velmos-Companyja'' kao neosnovana, odnosno ostavlja se na snazi rješenje Odjela za urbanizam i gradnju Grada Mostara.

Kako ističu, žalitelj zatim pokreće tužbom upravni spor pred Županijskim sudom
Mostar te navedeni sud dana 19.9.2011. donosi presudu da se tužba odbija jer je neosnovana.

Naime, Sud je donio tu odluku jer smatra da je osporeno rješenje zakonito, da je tuženik donošenjem spornog rješenja ispravno primijenio materijalno pravo, da u konkretnom slučaju nije bilo povrede upravnog postupka te da je činjenično stanje potpuno i pravilno utvrđeno.

- Prilikom izrade rješenja od Elektroprivrede BiH je bio podnesen zahtjev za obnovu postupka, ali su predstavnici Elektroprivrede BiH odustali od zahtjeva. Čekamo samo još njihovo pismeno odustajanje kako bi se radovi mogli nastaviti, istaknuli su u Odjelu za urbanizam i gradnju Grada Mostara.