SEC

Veliko zanimanje odraslih za obrazovanje iz oblasti socijalnih zanimanja

Gospodarstvo / Flash | 13. 07. 2016. u 14:57 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustanova za obrazovanje odraslih Socijalno-edukativni centar – SEC do sada je osposobila za obavljanje poslova iz oblasti socijalnih zanimanja preko tisuću odraslih osoba, od kojih je njih 40 posto našlo zaposlenje, kazao je Feni direktor te ustanove Igor Lukenda.

Oni su prošli obuke specijalizirane za socijalna zanimanja, kao što su obuke za njegovatelja starih i nemoćnih osoba, osobnog asistenta za osobe s motoričkim i senzoričkim poteškoćama, pružatelje podrške za osobe s intelektualnim poteškoćama i radnog instruktora za osobe s invaliditetom, kazao je Lukenda nakon prezentacije 'Spoznaje i prakse u oblasti obrazovanja odraslih – funkcionalni model' održane u sklopu konferencije 'Partnerstvo lokalnih aktera za razvoj i zapošljavanje'.

Po njegovim riječima, radi se o posebnim znanjima i vještinama za rad sa specifičnim radnim skupina, a znanja i vještine koje odrasli steknu kroz obuku itekako im pomažu da dođu do zaposlenja.

Kada je u pitanju zanimanje za takve vrste obrazovanja odraslih u BiH, Lukenda smatra kako je ono veliko te da i dalje postoji potreba za takvim vrstama aktivnosti.

''Prema istraživanjima SEC-a i iskustvu u socijalnom sektoru, za socijalna zanimanja u BiH vlada jako veliko zanimanje'', ističe direktor te ustanove.

Isto tako, kada je u pitanju zapošljavanje osoba koje su prošle takve vrste obrazovanja, većina njih dobiva posao u BiH, iako ima i onih koji kada završe obuku idu u inozemstvo u potrazi za poslom.

''Cilj je naših obuka da oni koji ih prođu pronađu posao upravo u naših sredinama gdje je utvrđena potreba za takvim vrstama zanimanja'', naglašava Lukenda.

Njegovateljska obuka do sada je provedena u Banja Luci, Travniku, Mostaru, Trebinju i Sarajevu, s time da u Banja Luci s obukom kreće već deseta generacija njegovatelja.

SEC je dinamična ustanova za obrazovanje odraslih koja provodi javno važeće programe osposobljavanja za obavljanje poslova iz oblasti socijalnih zanimanja, a ujedno nudi i veliki broj neformalnih treninga iz iste oblasti. Također, nastavni sadržaji i metode rada su u potpunosti prilagođeni potrebama i predznanju polaznika.

Inače, Ured projekta Tehničke podrške organizacijama civilnog društva (TACSO) u Bosni i Hercegovini i nacionalni TACSO Resursni centar u BiH koji predvodi Vesta, organizirali su u Mostaru dvodnevnu konferenciju „Partnerstvo lokalnih aktera za razvoj i zapošljavanje“.

Kopirati
Drag cursor here to close