Prehrambena industrija

Veliki uvoz hrane u Njemačku predstavlja šansu i za bh. proizvođače

Gospodarstvo / Flash | 30. 11. 2015. u 13:27 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hatto Brener iz njemačkog AWI Međunarodnog poslovnog servisa izjavio je danas u Sarajevu da Njemačka 30 posto svojih potreba za hranom namiruje uvozom, što predstavlja šansu i za bh. proizvođače.

On je na seminaru "Kako poslovati s Njemačkom, s posebnim osvrtom na prehrambenu industriju", koji je organizirala Vanjskotrgovinska komora (VTK) BiH, naglasio da bi za bh. kompanije bilo dobro da se predstavljaju na sajmovima u Njemačkoj na zajedničkom štandu Bosne i Hercegovine, jer je važno prvo dobro predstaviti zemlju pa tek onda proizvođače.

Brener je rekao da bh. prehrambeni sektor ima posebno veliku šansu za izvoz u Njemačku jer je riječ o zemlji koja je drugi najveći uvoznik hrane na svijetu.

Direktor Instituta za edukaciju VTKBiH Duljko Hasić istaknuo je da cilj seminara prezentirati bh. prehrambenim proizvođačima načine za podizanje konkurentskih sposobnosti, jer je taj sektor u izuzetno teškoj situaciji zbog velikog uvoza.

Pojasnio je da je jedan od ključnih uvjeta EU za aplikaciju BiH za članstvo u Uniji uspostavljanje mehanizma koordinacije i tradicionalne trgovine, ali da BiH ne može prihvatiti trgovinu s Hrvatskom po principu CEFTA-e, odnosno potpunu liberalizaciju za 15 grupa pretežno prehrambenih proizvoda, jer bi to dodatno naštetilo bh. proizvođačima.

Hasić je precizirao da BiH godišnje uveze hrane u vrijednosti višoj od dvije milijarde KM, a izveze svega oko 500 milijuna KM, dok se broj proizvođača, prvenstveno mlijeka i mesa, drastično smanjuje.

Kopirati
Drag cursor here to close