Posebni uvjeti rada

Vatrogascima se povećava plaća za 30 posto

Gospodarstvo / Flash | 06. 11. 2014. u 14:05 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH se, na današnjoj sjednici u Sarajevu, povodom inicijative načelnika Općine Bihać, izjasnila davanjem autentičnog tumačenja člana 114. stav 1. Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu.

U izjašnjenju se navodi da član 114. Zakona utvrđuje da se, zbog posebnih uvjeta rada, težine i prirode posla i odgovornosti za obavljanje poslova vatrogastva, visina sredstava za plaće starješine profesionalne vatrogasne jedinice, njihove zamjenike i vatrogasce u profesionalnoj vatrogasnoj jedinici organa uprave civilne zaštite FBiH, županija, općina i gradova, kao i za inspektore, određuju kao za državne službenike i namještenike, uvećana za 30 posto, a ostali službenici i namještenici na poslovima u profesionalnim vatrogasnim jedinicama imaju dodatak na plaću do 20 posto.

Kako ovom odredbom Zakona nije regulirano pravo na naknadu za prekovremeni rad, rad u neradne dane, noćni i rad u dane državnih praznika, niti da ona ima za cilj eliminifanje prava stečenog po osnovu Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, nije potrebno autentično tumačenje odredbe člana 114. Zakona.

Prava na ove naknade regulirana su članom 24. Zakonona o plaćama, a ne Zakonom o zaštiti od požara i vatrogastvu, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close