Vlada Federacije

Uvodi se bodovanje mirovina

Gospodarstvo / Flash | 12. 02. 2016. u 12:00 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH utvrdila je Nacrt zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju po kojem bi novi sustav utvrđivanja visine mirovina bio kroz uvođenje bodovne formule.

''Ovim je visina mirovine bazirana na stažu osiguranja i uplaćenim doprinosima, tako da automatizmom dovodi do određenog stupnja pravičnosti, jer će osobe koje više izdvajaju imati i veće mirovine. Važno je i da je novim zakonom predviđen mehanizam zaštite najugroženijih kategorija kroz tzv. najnižu mirovinu i to u dosadašnjem iznosu koja će i dalje biti usklađivana s porastom troškova života'', navela je Vlada nakon sjednice.

Zakon, navodi Vlada, polazi od smjernica baziranim na nepovoljnim prognozama socijalne održivosti mirovinskog sustava u Federaciji BiH i pokazanim lošim demografskim izgledima.

Ukratko, procijenjeno je da će se, ako postojeći mirovinski sustav u Federaciji BiH ne bude reformiran, i ako budu nastavljeni ekonomski i demografski trendovi, pad radno sposobnog stanovništva biti preliven na teret zaposlenih/osiguranika i prihode od doprinosa, što bi se prema postojećem sustavu ''koeficijenta' (tj. isplati onoliko koliko imaš) nužno odrazilo i na buduću visinu relativnih mirovina i redovnost isplate.

Predviđena je vrijednost općeg boda od 13,6 KM koja se usklađuje prema postotku porasta prosječne bruto plaće u Federaciji BiH u prethodnoj godini, a mirovina prema postotku porasta troškova života na godišnjem nivou u Federaciji BiH u prethodnoj godini, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku. Predloženo je napuštanje sustava koeficijenta i uvođenje redovnog i transparentnog usklađivanja mirovina, čime se uvodi najbolja svjetska praksa u mirovinski sustav u Federaciji BiH.

Propisano je i trezorsko poslovanje nositelja osiguranja, kako bi se svi prihodi od doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje slijevali na jedan „budžetski račun“ iz kojeg bi bile isplaćivane mirovine. Takav pristup bi osigurao veću transparentnost u trošenju javnih sredstava i stabilnost isplate mirovine. Zbog složenosti uvođenja, predviđen je prelazni period za uvođenje trezorskog poslovanja u kojem je potrebno stvoriti financijske i tehničke mogućnosti, koji ne može biti duži od dvije godine od dana stupanja na snagu zakona. Ostavljena je mogućnost da to bude urađeno i ranije, o čemu odluku donosi Vlada F BiH.

I druga zakonska rješenja dovode do smanjenja pritiska na mirovinski sustav, jer postupno pooštravaju uvjete za ostvarivanje prava na starosnu i obiteljsku mirovine, uz izuzetke koji su primjereni socijalno-ekonomskim prilikama u Federaciji BiH, na odgovarajući način proširuju mirovinski obuhvat i stvaraju pretpostavke za uvođenje pravičnih stopa doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranja u dijelu koji se odnosi na staž sa uvećanim trajanjem.

Vlada je danas ocijenila da se radi o vrlo bitnom zakonu, koji je od ključne važnosti za Federaciju BiH, u smislu osiguranja financijske stabilnosti Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje i osiguranja redovnosti isplate mirovina.

Zato će, tijekom javne rasprave o tekstu danas utvrđenog Nacrta zakona, Vlada organizirati okrugli sto na kojem će učestvovati svih zainteresiranih javnosti i imati priliku dati svoje prijedloge na ponuđena zakonska rješenja

Kopirati
Drag cursor here to close