Milijarda eura čeka

Usvojena okvirna prometna politika BiH od 2015. do 2030.

Gospodarstvo / Flash | 30. 07. 2015. u 13:28 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glasanjem svih 13 prisutnih izaslanika na današnjoj, 8. sjednici Doma naroda BiH, usvojena je Okvirna prometna politika BiH za razdoblje 2015. – 2030. godine, a koju je predložilo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

Prethodno je tekst politike usvojilo Vijeće ministara, te Zatupnički dom PSBiH, a današnjim glasanjem izaslanika u Domu naroda postavljen je višegodišnji okvir za razvoj prometne infrastrukture, te je stvorena mogućnost za izradu prometne strategije i akcijskih planova.

Završetkom ovog višegodišnjeg procesa usvajanja prometne politike bit će otvorena vrata za financiranje izgradnje infrastrukturalnih projekata od strane EU, koja je odvojila 1 milijardu eura za sljedećih 5 godina za infrastrukturno povezivanje regije Zapadnog Balkana u sklopu 'connectivity agenda-e' pokrenute na summitu lidera zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu prošle godine.

Očekuje se da će se već na summitu lidera 27. kolovoza u Beču biti finalizirana lista prioritetnih projekata za narednih pet godina sa čijom realizacijom će naša zemlja napraviti ogroman iskorak u smislu cestovne, željezničke, plovne i zračne povezanosti sa zemljama regije i Europske unije, priopćeno je iz ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Izaslanici su usvojili i zaključak nadležne parlamentarne komisije da Vijeće ministara BiH, prilikom donošenja Prometne strategije i Akcijskog plana, obavi sveobuhvatnu i otvorenu javnu raspravu, kao i da, prilikom realizacije Prometne strategije i Akcijskog plana, obavlja stalne koordinacije s nižim nivoima vlasti.

Usvojen Izvještaj o radu Ureda za razmatranje žalbi za 2014. godinu Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je usvojio Izvještaj o radu Ureda za razmatranje žalbi za 2014. godinu.

 Usvojen Izvještaj o radu Ureda za razmatranje žalbi za 2014. godinu

Izaslanici su usvojili i zaključak nadležne parlamentarne komisije kojim Dom naroda PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH da hitno razmotri novi Pravilnik o unutarnjoj strukturi Ureda za razmatranje žalbi radi davanja suglasnosti na njega, a sve u cilju uspostave adekvatne organizacijske strukture Ureda, te da i za realizaciju Pravilnika hitno osigura dodatna sredstva.

Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2014. godinu i Izvještaj o obavljenoj reviziji financijskih izvještaja BHRT-a za 2014. godinu nije usvojen. Izaslanici nisu primili k znanju Financijski plan BHRT-a i planove programa za 2015. godinu.

Prihvaćen je zaključak koji je predložila izaslanica Ljilja Zovko kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH da, u suradnji sa Odborom Sustava, najkasnije do kraja tekuće godine, Domu naroda dostavi Izvješće o usklađenosti i poduzetim mjerama za postizanje usklađenosti javnog RTV sustava s pravnom tekovinom EU, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju koji je stupilo na snagu 1. lipnja 2015. godine.

Izaslanici su usvojili Godišnji izvještaj iz oblasti poljoprivrede za Bosnu i Hercegovinu za 2014. godinu.

Usvojeni zaključci o napadu u Zvorniku

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je zaključke Zajedničke komisije za obranu i sigurnost u vezi sa napadom na policijsku stanicu u Zvorniku krajem travnja i akcijom "Ruben" koja je nakon tog napada provedena na području Republike Srpske.

Jednim od usvojenih zaključaka zadužuje se Ministarstvo sigurnosti BiH da Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH dostavi prijedlog dokumenta sa preciznim operativnim procedurama za postupanje i koordinaciju policijskih agencija.

Ministarstvo sigurnosti zaduženo je i da što prije sačini prijedlog nove strategije za borbu protiv terorizma, kojom će biti određen opći okvir djelovanja BiH i njenih institucija u borbi protiv terorizma.

Pored navedenog, zatražena je i cjelovita informacija o svim do sada izvedenim terorističkim aktima u BiH, o međusobnoj suradnji policijskih agencija i njihovoj suradnji sa tužiteljstvima i sudovima.

Na prijedlog Komisije sve institucije BiH obavezane su da u svom radu i postupanju poštuju osnovna ljudska prava i slobode propisane ustavom BiH i međunarodnim konvencijama.

Kopirati
Drag cursor here to close