Ravnopravnost

Usorac: Zaštititi domaću proizvodnju ili slijede blokade!

Gospodarstvo / Flash | 17. 07. 2012. u 15:07 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Vladimir Usorac zaprijetio je blokadom graničnih prijelaza i zabranom uvoza u Bosnu i Hercegovinu, ukoliko se ne riješi pitanje opstanka primarne poljoprivredne i prehrambeno-prerađivačke industrije.

Usorac u priopćenju resornim ministarstvima BiH, Federacije BiH i Republike Srpske i Predsjedništvu BiH tvrdi da BiH ide u propast i da je puno primjera u kojima se favorizira uvozni proizvod, a pokušava uništiti domaći.

Optužio je i Tehnički tim Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da nije uradio ništa na realizaciji dokumenata iz Mape puta s ciljem stvaranja uvjeta za izvoz proizvoda biljnog i životinjskog porijekla, što primarnu i prerađivačku industriju u BiH dovodi u bezizlaznu situaciju.

Ukazuje i da već godinu dana u BiH nije izmijenjena odluka o veterinarskoj taksi, da poljoprivredni prerađivači pri izvozu plaćaju 520 KM za veterinarski pregled, a pri uvozu 47 KM po kamionu, zbog čega BiH godišnje gubi 25 miliona KM.

Na taj način uvozni proizvodi prave se daleko jeftinijim i konkurentnijim na bh. tržištu, dok je kod izvoza obrnuta situacija.

"Još ni jedan proizvod pri uvozu u BiH nismo dodatno opteretili prelevmanima iako smo po svim do sada potpisanim ugovorima za to imali punu osnovu iz razloga što su ti proizvodi visoko subvencionirani u zemljama proizvođačima tih proizvoda, čime je narušena ravnopravnost pri trgovini", naveo je predsjednik entitetskog Udruženja poljoprivrednih proizvođača.

Kopirati
Drag cursor here to close