Krivi smo mi

Usorac: Narod će izaći na ulice i blokirati granice!

Gospodarstvo / Flash | 29. 07. 2012. u 14:41 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog teškog stanja u poljoprivredi u cijeloj Bosni i Hercegovini, uzrokovanih nepovoljnim vremenskim prilikama i nedovoljnim podsticajima te zbog slabih mjera zaštite domaće proizvodnje, predsjednik Udruženja poljoprivrednika i stočara Republike Srpske Vladimir Usorac upozorava da bi se u našoj zemlji mogao dogoditi narodni bunt.

Loše ekonomsko stanje je isto za sve narodne u BiH, a granica strpljenja je pri kraju. Stoga, Usorac u razgovoru za Fenu najavljuje i moguće blokade granice uz zahtjev da se u BiH moraju obezbijediti uvjeti za bolji život njenih građana.

- Ovdje će, najvjerovatnije, dogoditi narod. Ne na nacionalnoj, već na ekonomskoj osnovi. To što se gura nacionalno narodu, mislim da više "ne pije vode" i da ćemo mi zajedno izaći i morati zatražiti koru kruha u BiH, a ne u Bruxellesu, smatra Usorac.

Ratari od vlasti očekuju da ima suha za očuvanje domaće poljoprivrede, a u posljednje dvije-tri godine upozoravali su i na dodatne probleme do kojih će doći nakon ulaska i Hrvatske u Europsku uniju.

Tržište BiH je, kaže, otvoreno za sve proizvode zemalja europske zajednice, dok domaći proizvodi nemaju ni „oškrinutu vrata“ za prelazak bh.granice.

- Nije kriva samo EU, već i naši nadležna tijela koji su trebali stvoriti uvjete da i domaći proizvođači mogu izvoziti u EU. Nažalost, toga još uvijek nema, upozorava predsjednik Udruženja poljoprivrednika i stočara Republike Srpske navodeći da, nažalost, nitko nikome ne odgovara zašto još nema mogućnosti da domaći proizvođači dobiju izvozne certifikate.

Kao primjer, ukazuje i da već godinu dana u BiH nije izmijenjena odluka o veterinarskoj taksi, da poljoprivredni prerađivači pri izvozu plaćaju 520 KM za veterinarski pregled, a pri uvozu 47 KM po kamionu, zbog čega BiH godišnje gubi 25 milijuna KM.

Na taj način uvozni proizvodi prave se daleko jeftinijim i konkurentnijim na bh. tržištu, dok je kod izvoza obrnuta situacija.

- Mi se ponašamo da smo Suadijska Arabija i Kuvajt, a ne kao država koja je izašla iz rata i kojoj je svaka marka dragocjena u proračunu. Umjesto toga, rasipamo proračun i gledamo što prije da ova država bankrotira kako bi se izgubila odgovornost tih ljudi koji nisu uradili svoj posao ili su uradili posao samo za sebe, kategoričan je Usorac u razgovoru za Fenu.

Udruženja na čijem je čelu nedavno je i u pismu resornim ministarstvima BiH, Federacije BiH i Republike Srpske te Predsjedništvu BiH zaprijetio blokadom graničnih prelaza i zabranom uvoza u Bosnu i Hercegovinu, ukoliko se ne riješi pitanje opstanka primarne poljoprivredne i prehrambeno- prerađivačke industrije.

- BiH ide u propast i puno je primjera u kojima se favorizuje uvozni proizvod, a pokušava uništiti domaći, ponovio je u tom pismu Usorac i optužio tehnički tim Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da nije uradio ništa na realizaciji dokumenata iz Mape puta s ciljem stvaranja uvjeta za izvoz proizvoda biljnog i životinjskog porijekla, što primarnu i prerađivačku industriju u BiH dovodi u bezizlaznu situaciju.

Stanje u poljoprivredi je u ovoj godini veoma teško i štete su zbog nepovoljnih vremenskih prilika pretpili svi proizvodi, a Usorac navodi i da nedavna kratkotrajna kiša nije puno pomogla ratarima, posebno što je jak vjetar u nekim dijelovima Semberije čak napravio još veću štetu.

- Koliko je bilo koristi toliko je bilo štete. Ostali smo na nuli, ističe on i dodaje da cijena kukuruza i ostalih žitarica raste, što govori da je stanje loše, a sve će se odraziti i na nestabilno snabdijevanje hranom, žitaricama i mesom, dok štete ratara dostižu i visinu godišnjeg budžeta.

Trenutno stanje kada je u pitanju kukuruz u RS je veoma loše, jer je 70 posto roda već propalo, pa će se može reći da ratari neće moći pokriti ni osnove troškove obrade tla, a kamoli ulaganja u đubrivo i sjeme.

- Od 10 proteklih godina, ovo je sedma koja je nepovoljna, a četvrta u nizu, tako da su poljoprivrednici iscrpljeni dugotrajnim nepovoljnim godinama, upozorava Usorac u razgovoru za Fenu precizirajući da su od protekle četiri godine tri bile sušne, a jedna u kojoj su ratari muku mučili s poplavama.

Kopirati
Drag cursor here to close