Sarajevo

Usluge besplatnog financijskog savjetovanja prezaduženih osoba dostupne u Sarajevu

Gospodarstvo / Flash | 30. 06. 2012. u 08:05 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jučer je Udruženje za odgovorno upravljanje osobnim financijama 'U plusu', prva bosanskohercegovačka organizacija koja pruža besplatne savjetodavne usluge prezaduženim građanima i provodi programe financijske edukacije, službeno otvorilo ured u Sarajevu. Udruženje pruža usluge savjetovanja o zaduženjima kao i posredovanja između kreditno zaduženih građana i financijskih institucija. Građani se Udruženju mogu obratiti putem besplatne info linije 0800 202 56 ili u uredima u Tuzli (Kosterska br. 3) i Sarajevu (Obala Kulina bana 2/1).

Ured su otvorili dr Kemal Kozarić, guverner Centralne banke BiH, i Nj.E. André Schaller, Veleposlanik Švicarske u BiH. "Pružanjem nezavisnih, stručnih i besplatnih usluga financijskog savjetovanja i edukacije građana od strane savjetnika 'U plusu' očekujemo da će se pospješiti komunikacija između dužnika i financijskih institucija, što će u konačnici voditi ka rješavanju nastalih spornih situacija", istaknuo je NJ.E. André Schaller, Veleposlanik Švicarske u BiH.

Udruženje 'U plusu' (bivši Centar za financijsko i kreditno savjetovanje) osnovano je u prosincu 2009. godine i do sada je pružalo svoje usluge na području Tuzlanske županije. U proteklom razdoblju usluge financijskog savjetovanja i posredovanja pružene su preko 900 građana, a radionice je pohađalo preko 2600 osoba. "Financijska edukacija je izuzetno važna za sve građane, jer jedino adekvatno informiran korisnik može donijeti ispravnu odluku u pogledu odabira financijskog proizvoda, što će se u konačnici odraziti i na stabilnost BiH financijskog sektora. Aktivnosti 'U plusu' će doprinjeti mnogo u tom pogledu", naglasio je guverner Centralne banke BiH, dr Kemal Kozarić.

U sklopu usluge financijske edukacije 'U plusu' nudi besplatno četiri radionice: upravljanje kućnim budžetom, financijski proizvodi, ugovor o kreditu i zaštita potrošača koje su prilagođene potrebama odraslih i sredjoškolaca. Cilj Udruženja je da osnaži građane da efikasno upravljaju svojim financijama, kako bi ostvarili istinsku financijsku sigurnost, izbjegli prezaduženost i ostvarili svoja prava.

"EFSE je sretan da može podržati 'U plusu' pod okriljem svog programa odgovornog financiranja. Usluge 'U plusu' su apsolutna novina ne samo u BiH, već u regiji. Sigurna sam da će ovo udruženje ostvariti dobre rezultate kako na konstruktivnom rješavanju problema prezaduženosti, tako i preventivno kroz financijsko educiranje građana", istaknula je Monika Beck, Predsjedavajuća EFSE Upravnog odobra.

Aktivnosti udruženja su do sada financijski i kroz stručnu i tehničku podršku podržali EFSE Development Facility, odjel za tehničku podršku i obuku Europskog fonda za jugoistočnu Europu (EFSE) i Švicarska vlada kroz projekat implementiran od strane Međunarodne financijske korporacije (IFC), , kao i druge međunarodne i lokalne organizacije i institucije, priopćeno je iz udruženja.

Kopirati
Drag cursor here to close