Idu unutarnja zaduženja

Uskoro rebalans federalnog proračuna

Gospodarstvo / Flash | 03. 09. 2015. u 09:57 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vlada Federacije BiH mogla bi na sljedećoj ili nekoj od narednih sjednica utvrditi prijedlog rebalansa proračuna u kojem nedostaje oko 200 milijuna KM. Vlada namjerava praviti izmjene financiranja'', izjavio je danas za televiziju N1 savjetnik federalnog premijera Goran Miraščić.

''Osnovne izmjene kretat će se u kontekstu izmjene financiranja s obzirom na to da nam je četvrti stand-by aranžman s MMF-om istekao 30. lipnja, a u okviru tog aranžmana bili smo planirali spoljno zaduženje od 200 milijuna KM'', kazao je Miraščić.

Istaknuo je da će manjak sredstava, koja su bila planirana od MMF-a, biti nadoknađen unutarnjim zaduženjem, kreditima kod komercijalnih banaka.

''Postoji veliki interes komercijalnih banaka, što je i dobro i loše. Dobro je što banke imaju višak sredstava iznad rezervi, a loše je što to znači da ne ulažu u gospodarstvo'', smatra Miraščić.

Najavio je da će se pred Federacijom BiH uskoro naći i reforma socijalne zaštite i mirovinskog sustava. Zakoni koji će se ticati reforme mirovinskog sustava trebali bi biti usvojeni do kraja godine. Prvi je zakon o mirovinsko-invalidskom osiguranju. Tu je i zakon o organizaciji PIO-a te zakon o dobrovoljnim mirovinskim fondovima.

''Zakon o PIO je gorući problem jer se radi o najugroženijoj kategoriji u FBiH i BiH. Definirat će bodovni sustav te će se izvršiti nova revalorizacija boda. Ovdje govorimo o ravnomjernijoj raspodjeli onoga što imamo i o transparentnijem načinu'', kazao je Miraščić.

Podsjetio je da trenutni dug Federacije BiH iznosi oko sedam miljardi KM i napomenuo da taj dug ne uključuje privatni sektor.

Kopirati
Drag cursor here to close