Uz pomoć u ljudstvu

USAID izdvojio 10, a UN 15 milijuna dolara pomoći za Nepal

Gospodarstvo / Flash | 27. 04. 2015. u 19:04 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) izdvojila je deset milijuna dolara pomoći za Nepal nakon razornog potresa.

U priopćenju USAID-a objavljenom u ponedjeljak navodi se da će novac biti korišten za bavljenje urgentnim prioritetima, uključujući operacije potrage i spašavanja, osiguravanje skloništa i vodoopskrbe.

Pentagon je također priopćio da će dva tima vojnika iz Zelenih beretki američke vojske koji su se zadesili u Nepalu kada je razorni potres pogodio tu zemlju u subotu ostati kako bi pomogli u potrazi i pružili drugu pomoć, prenosi AP.

Glasnogovornik Pentgona, pukovnik Steve Warren, izjavio je da je 26 američkih vojnika u Nepalu da bi pomogli u obuci nepalske vojske. Jedanestočlani vojni tim također će ostati u zemlji u slučaju evakuacije američkih grtađana.

Warren je također priopćio da bi drugi tim američkih vojnika za spašavanje i potragu trebao doputovati u Nepal u utorak.

Ujedinjeni narodi (UN) priopćili su su da su izdvojili 15 milijuna dolara iz svog fonda za odgovor na izvanredne situacije kako bi pomogli ugroženom stanovništvu u potresu u Nepalu.

Glasnogovornik UN-a Farhan Haq izjavio je novinarima u ponedjeljak da će ta sredstva omogućiti međunarodnim humanitarnim agencijama da intenziviraju svoje aktivnosti i pruže skrovište ugroženim ljudima, opskrbu vodom i medicinske potrepštine, kao i logističke službe, prenosi agencija AP.

Kazao je da su kamioni s hranom na putu prema ugroženim oblastima u blizini doline Katmandu i kako se očekuje da će podijela hrane početi u utorak.

Pozivajući se na vladine brojke, Haq je izjavio da je oko osam milijuna ljudi ugroženo potresom u 39 oblasti u Nepalu i da je za više od 1,4 milijuna potrebna pomoć u hrani, uključujući i 750.000 koji žive u blizini epicentra potresa u trošnim kućama.

Haq je izjavio da humanitarni tim UN-a za Nepal koordinira međunarodne napore pomoći s državnom vladom i da je potrebna jasnija slika u narednih 48 sati. Kazao je da je trenutni prioritet potraga i spašavanje, kao i uklanjanje ruševina kako bi se pronašli i spasili ugroženi ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close