Nabavke

Uređuje se Nevesinje: Nabavljeni novi kontejneri

Gospodarstvo / Flash | 28. 09. 2016. u 14:21 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U skladu sa Lokalnim ekološkim akcionim planom Općine Nevesinje trenutno se provodi projekat nabavke nove komunalne opreme. Cilj projekta je kvalitetnije i efikasnije upravljanje čvrstim komunalnim otpadom koje će doprinijeti čistijoj i zdravijoj okolini, priopćeno je iz Općinskog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove, prenosi radio Nevesinje.

Javno poduzeće 'Komus' iz Nevesinja u srijedu je dobilo 24 kontejnera za odlaganje otpada koji će biti postavljeni u užem gradskom jezgru i prigradskim naseljima. Nabavku komunalne opreme u okviru Lokalnog ekološkog akcionog plana (LEAP) financirala je općina Nevesinje, a isporučitelj je poduzeće 'SV Company' iz Laktaša.

Prema planu Općinskog odjela za urbanizam i stambeno-komunalne poslove manji kontejneri bit će postavljeni u tipske betonske boksove, a kontejneri veće zapremine u prigradska naselja.

Osim središta grada projektom su obuhvaćena i prigradska naselja Šehovina, Šajbe, Brežine, Miljevac, Lapčevine i Bojišta gdje će biti postavljeni kontejneri veće zapremine.

Direktor 'Komusa' Savo Šarenac naglašava da će nakon obnavljanja voznog parka i nabavke kontejnera ovo javno poduzeće lakše obavljati poslove čišćenja javnih površina i odvoza smeća. Prema njegovim riječima, stari kontejneri iz središta grada sada će biti raspoređeni u prigradska naselja koja do sada nisu imala spremišta za odlaganje otpada.

U sklopu istog projekta, a također u cilju uređenja grada postavljen je veći broj tipskih oglasnih ploča na svim prometnijim mjestima u gradu. Ploče su predviđene za lijepljenje osmrtnica, oglasa, plakata i ostalog reklamnog materijala čime će se izbjeći korištenje stubova, drveća pa čak i pročelja objekata za ovu namjenu što je do sada bila praksa, a stvaralo je ružnu sliku grada i okoline, dodaju u Općinskom odjeljeljnju za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove.

Projekat financira Općina Nevesinje, a ukupna vrijednost investicije iznosi 30.000 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close