Ombudsman upozorava

Upozorenje Mostarcima: Neizdavanje posebnog računa za vodu je nezakonito

Gospodarstvo / Flash | 29. 01. 2015. u 10:33 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U Mostaru nema nikakvih objektivnih razloga za visoku cijenu vode'', rečeno je iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača za Bljesak.info.

Ombudsmani navode kako Mostar spada u skupe gradove u BiH kada je u pitanju cijena vode, što njih iznenađuje s obzirom da Mostar leži na najbogatijim resursima vode.

Vode ima, ali i žalbi

''Voda u Mostaru je skuplja od Sarajeva, što čudi svakog poznavatelja prilika, jer Mostar leži na najbogatijim resursima vode, u BiH i šire, a nema izgrađene niti pročistače otpadnih voda, koji sada idu izravno u Neretvu'', rekli su za Bljesak.info ombudsmani.

Potrošači su svjesni cijene vode i iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača kažu kako redovito primaju žalbe na kvalitete usluge i cijenu vode.

''Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača zaprima redovito žalbe potrošača na kvalitetu usluge, cijenu vode, na nemogućnost uvođenja individualnih vodomjera u stanove. Naročito su zabrinjavajuće pritužbe potrošača na neizdavanje računa svakom potrošaču u stambenim zgradama, gdje evidenciju i paušalnu naplatu vrše neke tvrtke, odnosno povjerenici. U takvim slučajevima nepoznat je način paušalnog obračuna (da li po osobi ili kvadraturi stana), ne izdaje se račun za vodu, pa nije poznata niti količina potrošnje, i iznosa računa, odnosno visina računa je uvijek ista (npr. 25,00 KM), i kada je potrošač cijeli mjesec odsutan iz stana. Neizdavanje posebnog računa pojedinačnom potrošaču je suprotno Zakonu o zaštiti potrošača i kažnjivo novčanom kaznom do 3.500 KM'', upozoravaju iz ove Institucije.

Nema pravovaljanih računa

Navode kako Zakon o zaštiti potrošača u BiH u čl. 35. određuje da se voda obračunava na osnovu stvarnih isporuka očitanih na brojilu potrošača, i da je na zahtjev potrošača Vodovod dužan omogućiti potrošaču ugradnju potrošačkog mjerila.

''U većini gradova u BiH se navedena odredba Zakona već implementira, tj. potrošači imaju mogućnost ugradnje individualnih vodomjera u stanove, i to je jedini ispravan način obračuna i naplate vode gdje potrošač može kontrolirati potrošnju svojeg domaćinstva'', kažu iz Institucije ombudsmana za zaštitu potrošača.

Podsjećamo, kako smo po pitanju cijene vode kontaktirali i mostarski Vodovod iz kojeg su nam rekli kako su iznenađeni natpisima da Mostarci plaćaju najskuplju vodu na Balkanu i kako je cijena vode utvrđena prije pet godina na Gradskome vijeću.

Rekli su kako se od tada cijena nije mijenjala i kako se neće ni mijenjati.

Kopirati
Drag cursor here to close