Akcija

UNO oduzeo robu vrijednu preko 200 tisuća KM

Gospodarstvo / Flash | 12. 06. 2015. u 11:33 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje u Regionalnom centru Tuzla privremeno su oduzeli 500 kg duhana i ostalu raznu robu čija se tržišna vrijednosti procjenjuje na 237.000 KM. Roba je privremeno oduzeta u nekoliko odvojenih akcija zbog neposjedovanja bilo kakve dokumentacije o porijeklu iste.

Službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra UNO u Tuzli u suradnji sa službenicima MUP-a ZE – DO Kantona izvršili su pretres jednog teretnog motornog vozila. Tom prilikom je pronađena veća količina duhanskih proizvodna, točnije – sitno rezani duhan – 500 kg, procijenjene tržne vrijednosti u iznosu od 60.000 KM. S obzirom da duhan nije bio obilježen trošarinskim markicama, protiv odgovornih osoba, u sljedećem razdoblju nadležnom Tužiteljstvu BiH bit će podnesen Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i izvršitelju.

U tri odvojene operativne akcije službenici UNO u Regionalnom centru Tuzla privremeno su oduzeli veću količinu razne robe, među kojom je bilo i dioptrijskih naočala. Osobe koje su prometovale spomenutu robu nisu imala dokaz o porijeklu iste, a ukupna tržišna vrijednost procjenjuje se na 118.500 KM.

Shodno Operativnom planu UNO za provođenje operacije pod nazivom „PANGEA VIII“, službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla postupajući po istoj, su u razdoblju od 19. svibnja 2015. godine do 12. lipnja 2015. godine, u nekoliko odvojenih operativnih akcija izvršili privremeno oduzimanje lijekova i medicinskih sredstava, ukupne tržišne vrijednosti u iznosu od 28.500 KM.

Protiv pravnih i odgovornih osoba, shodno utvrđenim nepravilnostima iz Zakona o carinskim prekršajima BiH pred nadležnim sudovima bit će podneseni Zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka.

U Carinskoj ispostavi Tešanj službenici UNO su izvršili detaljan pregled jedne kamionske pošiljke i tom prilikom pronašli raznu robu koja nije bila prijavljena za uvozno carinjenje. Radi se o robi koja je pokušala da se prokrijumčari u BiH, a ukupna vrijednost procijenjena je na 30.000 KM.

O navedenim nezakonitostima Grupa za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla će podnijeti Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close