Tržnica Arizona

UNO BiH: Oduzeta roba u vrijednosti 95.000 KM

Gospodarstvo / Flash | 01. 03. 2015. u 13:07 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje su na području Srebrenika, Tržnice Arizona i na putnoj komunikaciji Zvornik - Bijeljina privremeno oduzeli raznu robu ukupne tržišne vrijednosti 95.000 KM.

Roba je privremeno oduzeta u nekoliko odvojenih akcija zbog neposjedovanja bilo kakve dokumentacije o porijeklu iste.

Na osnovu interno prikupljenih informacija službenika za provođenje propisa u Regionalnom centru UNO u Tuzli, izvršene su provjere kod jednog gospodarskog društva koje posluje u okviru Tržnice Arizona. Tom prilikom je pronađena i privremeno oduzeta roba stranog porijekla (maske za lice - 30.000 kom., torbe - 80 kom., rolne tekstila - 5.856 m2), tržišne vrijednosti od oko 59.440,00 KM. Za predmetnu robu nije postojala dokumentacija o nabavci, odnosno dokazi da je nad istom proveden carinski postupak, te da su u skladu sa zakonom naplaćene uvozne dažbine.

Na osnovu ranije izvršene kontrole i popisa roba kod jednog gospodarskog društva iz Srebrenika, privremeno je oduzeta roba stranog porijekla (mašinski tepisi/staze - 326,97 m2, set za kupatilo - 724 kom., itison filc - 275,92 m2, podmetači - 60 kom., prostirka za kupatilo - 30 kom., mašinski tepisi i staze frize - 314,73 m2), ukupne tržišne vrijednosti od oko 16.528,00 KM. I za ovu robu nije postojala dokumentacija o nabavci, odnosno dokazi da je ista na zakonit način uvezena u BiH. Na isti način je kod još jednog gospodarskog društva u Srebreniku pronađena roba stranog porijekla, a radilo se o 381 komadu raznih autodijelova, čija je tržišna vrijednost ukupno iznosila oko 10.000 KM.

Na putnoj komunikaciji Zvornik – Bijeljina, službenici UNO su u suradnji s policijskim službenicima Granične policije BiH utvrdili da je državljanin Republike Srbije P.D. iz Loznice, putem vozila brze pošte, vlasništvo firme iz Banja Luke, na adrese više kupaca, poslao pošiljke robe stranog porijekla (sportska patika NIKE - 28 pari, sportske patike PUMA - 4 para, gojzerice NIKE - 2 para), procijenjenje tržišne vrijednosti u iznosu od oko 9.000,00 KM. Za spomenutu robu nije posjedovao bilo kakav dokaz da je ista prošla redovnu carinsku proceduru, odnosno da su za istu plaćene uvozne dažbine, te je na takav način mogao znati da je unesena preko carinske linije u carinsko područje BiH bez prijavljivanja carinskoj službi i bez plaćanja uvoznih dažbina (carina, PDV). Iz tog razloga pomenuta roba je privremeno oduzeta.

Protiv odgovornih pravnih i fosoba, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, UNO je pred nadležnim sudovima podnijela Zahtjeve za pokretanje prekršajnih postupaka.

Kopirati
Drag cursor here to close