Priprema za zimu

Unatoč istoj cijeni prodaja ogrjeva u Hercegovini ide bolje nego lani

Gospodarstvo / Flash | 06. 10. 2015. u 09:00 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pored spremanja zimnice, nabavka ogrjeva prioritet je velikog broja kućanstava posljednjih dana. Posebno se to osjeti na jugu Hercegovine, gdje se veliki broj kućanstava i dalje grije na drva.

Čapljinska veletržnica zasigurno je mjesto gdje se mogu pronaći najbolji ponuđači drva za ogrjev u Hercegovini. Riječ je uglavnom o žiteljima rijetko naseljenih istočnohercegovačkih općina koji su ''biznis'' pronašli u prodaji drva.

''Situacija je malo bolja nego prošle godine, koja je bila katastrofalna po pitanju prodaje. Većinu tura koje sam dovezao sam prodao, čak ako unaprijed i ne dogovorim prodaju'', govori za Bljesak.info Nikola iz Ljubinja, kojega smo zatekli na čapljinskoj veletržnici.

Metar hrastovog drva (cijepanog) iznosi 80 KM, dok je cijena bukovine ''u coku'' 70 do 75 KM. Za metar neiscijepane hrastovine treba izdvojiti 70 KM. Prijevoz je besplatan do 5 kilometara udaljenosti, a za sve dalje potrebno je platiti.

''Sada je već završna faza, što se do sada prodalo - prodalo se. Svi su već nabavili drva i pripremili se za zimu. Što uspijemo prodati narednih 10 dana to je to za ovu sezonu, a onda do proljeća to ide polako, stihijski'', ističe za Bljesak.info prodavač iz Nevesinja.

U Mostaru je situacija slična. Prodavači koje smo zatekli u naseljenom mjestu Rodoč ističu kako je cijena u posljednjih deset godina približno ista.

''Drva na metar 70, cijepana 75 - 80KM, kubik. To ti je to. Prodaja ide bolje nego lani, prošla godina bila je katastrofalna'', govori nam prodavač iz Bileće, koji se žali da je do drva sve teže doći.

Međutim, on se žali i na sve teže uvjete rada.

''Teško je raditi i kada imate papire. Stalno traže nekakve dokumente, šalju inspekcije, ganjaju jadni narod koji živi od prodaje svog drveta i svoje šume'', govori za Bljesak.info prodavač iz Bileće.

Kopirati
Drag cursor here to close