Vlada Fedracije

Umirovljenicima u Federaciji bit će kao u Švicarskoj

Gospodarstvo / Flash | 25. 08. 2016. u 09:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zahtjev umirovljenika da u novom zakonu bude propisan rast mirovina prema rastu troškova života, odnosno rastu plaća u Federaciji BiH, nije povoljan za same umirovljenike, kao ni Federaciju BiH jer taj parametar ne omogućava uvijek rast mirovina, zaključila je Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici.

Kao opravdanje za taj stav, Vlada navodi kako je u prošloj godini zabilježena deflacija i troškovi života su padali te se takav podatak ne objavljuje u službenik statističkim podatcima, a vezivanje za rast plaća nerealno je i nepouzdano.

Inače, Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, donijela više zaključaka koji se odnose na zahtjeve udruga umirovljenika u Federaciji BiH.

Vlada je suglasna da do petoga u mjesecu budu osigurana sredstva potrebna za isplatu mirovina.

Prihvatljiv je, i bit će sastavni dio novog Zakona o MIO-u, zahtjev za jamstva za isplatu mirovina na postojećoj razini, bez obzira na priljev sredstava od doprinosa - trezorski način poslovanja, priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.

Vlada je predložila tzv. švicarski model, prema kojoj se mirovine usklađuju na godišnjoj razini, i to prema podatcima u Federaciji BiH u prethodnoj godini. One se usklađuju prema postotku koji predstavlja rezultat zbira porasta stope realnog BDP-a i inflacije podijeljenom s dva (formula BDP+inflacija/2).

Zahtjev za osiguranje isplate posmrtnina obitelji umrlih umirovljenika u cijelosti je prihvaćen i ugrađen u tekst nacrta zakona.

U skladu s financijskim mogućnostima, prihvatljiv je i zahtjev za osiguranje sredstava za rehabilitaciju bolesnih i najugroženijih umirovljenika. U novi zakon bit će ugrađena odredba koja će stvoriti osnove za primjenu dosadašnje prakse banjske rehabilitacije, uz napomenu kako će ta materija biti razrađena posebnim pravilnikom.

Što se tiče zahtjeva za oslobađanje plaćanja poreza i doprinosa na sredstva koja se prikupljaju od članarine umirovljenika, stav Vlade je da se odmah pristupi sačinjavanju izmjena zakona koji regulira tu materiju, kako bi bila stvorena osnova da udruge umirovljenika budu oslobođena plaćanja poreza i doprinosa na ukupne prihode ostvarene, isključivo, po osnovi članarina, što isključuje prihode doznačene iz proračunskih ili izvanproračunskih fondova.

U vezi sa zahtjevom za povećanje mirovina za deset posto svim umirovljenicima umirovljenima do 31. 7. 1998. godine, Vlada Federacije BiH je suglasna da se to razmatra u suradnji sa Savezom udruženja penzionera, nakon što bude stabiliziran Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje, odnosno kada budu stečene potrebne financijske mogućnosti, navodi se u priopćenju Vlade Federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close