cijene

Umirovljenici upozorili: Građani BiH plaćaju najskuplje lijekove

Gospodarstvo / Flash | 25. 08. 2016. u 13:59 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stanovnici BiH plaćaju najskuplje lijekove u regiji, a to najviše pogađa umirovljenike, rečeno je danas u Fojnici na sastanku predstavnika entitetskih i županijskih saveza umirovljenika, koji traže da Vijeće ministara BiH donese pravilnik koji će regulirati cijenu lijekova.

‘’Imamo najskuplje čijekove u regiji i neke, koji se najčešće koriste, plaćamo tri do četri puta više nego naše okruženje. Došli smo do podataka da BiH jedina nema pravilnik kako se formiraju cijene lijekova iako je Svjetska banka dostavila prijedlog pravilnika, kojeg su usvojile Srbija, Hrvatska, Crna Gora i Makedonija. On kod nas stoji u ladicama, a umirovljenici ranije umiru jer ne mogu kupiti lijekove koji koštaju više nego što iznose njihove mirovine’’, kazao je Rade Rakulj, predsjednik Udruge umirovljenika Republike Srpske.

Predsjednik Saveza udruga umirovljenika u Federaciji BiH Omer Omerefendić kazao je da su umirovljenici iz oba entiteta ranije uputili dopis Vijeću ministara BiH sa zahtjevom da se donese pravilnik o cijenema lijekova, ali da odgovor nisu dobili.

‘’Ignoriraju naš zahtjev, nismo dobili odgovor, ali danas ćemo poslati urgenciju. Lijekovi u BiH su neusporedivo skuplji od zemalja regije i tražimo da se to nekako izjednači da ne bismo morali ići vani kupovati lijekove’’, kazao je Omerefendić, naglašavajući kako je potrebno intenzivirati suradnju umirovljenika iz oba bh. entiteta i u ostalim oblastima.

Komentirajući današnju odluku Vlade Federacije BiH, u vezi sa zahtjevima umirovljenika, predsjednik izvršnog odbora Saveza udruga umirovljenika u FBiH Mehmedalija Rapa za Fenu je kazao da će ona biti razmatrana narednih dana, nakon čega će biti donesena odluka hoće li biti prosvjeda u rujnu.

‘’Kad dobijemo odluku, ona ide u županijske udruge umirovljenika. Tek kad vidimo kako su oni odgovorili, onda ćemo zauzeti stav. Do tada, nećemo donositi odluke’’, kazao je Rapa.

Kopirati
Drag cursor here to close