Odgoda

Umirovljenici prolongirali prosvjede

Gospodarstvo / Flash | 24. 08. 2016. u 12:41 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvršni odbor Saveza udruženja umirovljenika FBiH odlučio je na današnjoj sjednici da za sedam do deset dana prolongira izjašnjavanje o prosvjedima, dok ne dobiju pismenu garanciju od Vlade FBiH u vezi njihovih zahtjeva koji se, između ostalog, odnose na redovnost isplate mirovina i usklađivanje visine mirovine s troškovima života.

''Dobili smo pismeni akt iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku, a IO traži garanciju od Vlade. Prosvjedi nisu ni zakazani niti otkazani, čekat ćemo još sedam do deset dana da dobijemo pismenu garanciju Vlade i da to što se garantira bude utkano u prijedlog novog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju koji će biti upućen u parlamentarnu proceduru. U tom slučaju vjerojatno bi došlo do odgađanja prosvjeda, a o tome bi trebalo ponovo obaviti konzultacije s predstavnicima županijskih saveza'', kazao je Feni predsjednik Saveza Omer Omerefendić.

Radi se o šest zahtjeva koji je IO Saveza utvrdio na sjednici (uz prisutnost svih predsjednika izvršnih odbora županijskih saveza) 11. kolovoza ove godine, a među tim zahtjevima su da se mirovine isplaćuju do petog u mjesecu, da ne bude smanjenja, kao i da se mirovine svake godine usklađuju s rastom plaća i troškova života.

Ranije ovog mjeseca predstavnici Saveza udruženja umirovljenika FBiH razgovarali su s predstavnicima Vlade FBiH, a tada je ocijenjeno da su zahtjevi udruženja umirovljenika kompatibilni s nastojanjima Federalne vlade da stabilizira mirovinski fond i da mirovine budu redovno isplaćivane.

Kopirati
Drag cursor here to close