Povećanje mirovina

Umirovljenici opet prijete prosvjedima

Gospodarstvo / Flash | 27. 05. 2015. u 09:08 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umirovljenici u FBiH neće odustati od zahtjeva za povećanje mirovina u ovoj godini te i dalje inzistiraju na dinamici isplate mirovina do 5. u mjesecu. U protivnom , kako je za 'Avaz' potvrdio Omer Omerefendić, predsjednik Udruženja umirovljenika FBiH, uslijedit će veliki prosvjedi ove populacije u Sarajevu, Tuzli, Zenici i drugim većim gradovima.

Umiru gladni

Omerefendić ističe da više od 80 posto umirovljenika živi na ivici gladi te da je smrtnost među ovom kategorijom stanovništva udvostručena! Zbog općeg stanja u kojem se nalaze, Omerefendić kaže da umirovljenici umiru gladni.

''Radili smo jednu analizu koja je dala rezultate da, dok jedan umirovljenik plati troškove liječenja i režije, za hranu mu ostane vrlo malo ili ništa. Zato smo na Skupštini Udruženja donijeli odluku da, ako narednih mjeseci mirovine ne budu povećane od pet do deset posto i ako ne budu isplaćivane do 5. u mjesecu, za što je krajnji rok 1. rujan, onda idemo u žestoke prosvjede'', najavljuje Omerefendić.
Ističe i da umirovljenike neće pokolebati negativan ishod posljednjih razgovora u Vladi FBiH, kada im je Fadil Novalić, federalni premijer, kazao da povećanja mirovina neće biti.

''Nismo digli ruke od naših zahtjeva. Mi nismo išli u Vladu ništa tražiti, tražili smo da ne uzimaju naše. A već su za ove tri godine uzeli 165 milijuna od umirovljenika kako bi dali za beneficirane mirovine. Tražimo i da nam vrate onih 180 milijuna koje nam vraćaju malo-pomalo na deset godina bez kamata'', kaže Omerefendić.

Dužnici za doprinose

Predsjednik Udruženja umirovljenika najavljuje da bi sutra trebali biti održani sastanci s predstavnicima rudnika, a potom i drugih državnih kompanija, inače dužnika za doprinose, kako bi počeli izmirivati svoja dugovanja, o čemu ovisi i punjenje kase mirovinsko-invalidskog fonda.

''Ne trebaju se pare pozajmljivati niti tražiti od MMF-a, država samo treba provesti zakon. Mi smo čak predložili mjere koje će osigurati naplatu, a država ih treba provesti'', ističe Omerefendić.

Omerefendić ističe da su u BiH troškovi života u posljednjih deset godina porasli 20 puta, zbog čega umirovljenici sve češće kopaju po kontejnerima.

Situacija je više nego kritična i nije tajna da umirovljenici, kako bi preživjeli, sve češće idu do kontejnera, i to u ranu zoru jer ih je sramota.

Kopirati
Drag cursor here to close