Pad posla?

Ugostitelji protiv zabrane pušenja: Nitko neće sjesti na kavu, a da ne zapali cigaretu

Gospodarstvo / Novac | 23. 08. 2017. u 13:57 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Gospodarske i Obrtničke komore Unsko-sanskog kantona u Bihaću je danas održan okrugli stol o nacrtu Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, čije je predlagač Federalno ministarstvo zdravstva.

Sudionici okruglog stola, među kojima su bili gospodarstvenici, obrtnici, turistički radnici, samostalni ugostitelji i trgovci, upoznati su s promjenama i novinama, koje donosi federalni nacrt Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda.

Predsjednik Obrtničke komore USK-a Enes Arapović je kazao da novi zakonski prijedlog striktno zabranjuje upotrebu duhanskih proizvoda u prostoriji, na terasi ili u baščama, što je, ocijenio je, veoma negativno i nepovoljno za ugostitelje - obrtnike.

''Također, zabranjuje i reklamiranje, kao i prodaju svih duhanskih proizvoda, gdje se na primjer na vidnom mjestu u kiosku ili trgovini ne bi smjela naći nijedna kutija cigareta'', dodao je Arapović.
Najavio je da će sa ovog skupa biti upućen prijedlog za izmjene predlagaču ovog zakona, od kojih je najvažniji da se pušenje omogući barem u posebnim prostorijama, kakva je praksa u susjednim zemljama, u protivnom, mišljenja je, bit će to veliki udar na poslovanje svih ugostitelja.

''Znamo da nitko neće uz šoljicu kave sjesti, a da ne zapali cigaretu. Ukoliko se nešto ne uradi tako da se pušenje dozvoli bar u izdvojenim prostorijama, doći će do zatvaranja, posebno malih samostalnih, ugostiteljskih objekata '', stav je Arapovića.

Skupu su prisustvovali i federalni zastupnici i izaslanici s područja Unsko-sanskog kantona, od kojih se očekuje podrška prilikom usvajanja prijedloga ovog zakona, kako bi bile uvrštene dostavljene izmjene i prijedlozi.

Izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Admir Hadžipašić smatra da su danas čuli primjedbe koje se odnose na upotrebu, prodaju i distribuciju duhanskih proizvoda, dodajući da ima opravdanih primjedbi na ovaj nacrt.

''Potrudit ćemo se da tijekom javne rasprave, a i u Parlamentu prilikom usvajanja napravimo određene korekcije i da usuglasimo jedne i druge zahtjeve, onih koji traže da se napravi veće ograničenje prodaje duhanskih proizvoda i ovih koji se bave tim poslom, koji će ovakvim zakonom ugroziti njihovo poslovanje'', najavio je Hadžipašić.

Koje primjedbe i sugestije će biti uvažene, znat će se po okončanju javne rasprave, kada predlagač izradi prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Kopirati
Drag cursor here to close