30% propalo

Ugostitelji na koljenima: Ljubo Bešlić ne može produžiti radno vrijeme kafića

Gospodarstvo / Flash | 17. 12. 2013. u 13:05 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ugostitelji Grada Mostara nalaze se na rubu očaja i dovedeni su pred zatvaranje svojih objekata, jer gradske vlasti za njih nemaju razumijevanja, piše Dnevni list navodeći kako su ugostitelji u otvorenom pismu naveli da su im natovareni ogromni nameti i porezi koje nisu u mogućnosti više podmirivati jer se ne dopušta da rede iza 23 sata, čak ni vikendom, kad je zapravo najveći posao.

Otvoreno pismo su, kako tvrde, u više navrata slali na adresu gradonačelnika Grada Mostara Ljubi Bešliću koji nije nikada našao za shodno odgovoriti im, pa su o svemu tome obavijestili i ured OHR-a.

''Mi živimo i poslujemo u “nemogućim uvjetima”, a pri tome zapošljavamo ljude, ispunjavamo svoje obveze prema Gradu i državi, plaćamo komunalne pristojbe, javne površine, poslovne prostore, razne račune te nemale iznose novca odvajamo u gradsku blagajnu'', stoji, između ostalog, u pismu mostarskih ugostitelja koji tvrde da im se zakida mogućnost ostvarivanja profita.

O svemu tome su gradske vlasti u više navrata upozoravale i tražile rješenje za problem koji njima guši poslovanje, a donosi procvat nelojalnoj konkurenciji koju nitko i ne kontrolira.

''Pri takvom poslovanju vrlo je teško opstati u vrijeme krize, pada životnog standarda, a stalno nam se ‘kači’ privjesak ‘najgori i najgori’'', poručili su ugostitelji navodeći kako mnogi od njih hrane svoje obitelji ovim poslom i izravno utječu na živote mnogih poslovnih suradnika, što se u razmatranju njihova problema nikako ne bi smjelo zanemariti.

''Ovim putem tražimo od vas da donesete odluku i omogućite nam da barem “vikend danima”, odnosno petkom i subotom možemo poslovati do 24 sata, jer je to od velikog značaja za naš opstanak. Ovo se posebno odnosi na zimsko razdoblje, jer dolazimo u situaciju da su nam lokali prazni zbog toga što mnogi građani ‘ne izlaze’, jer ne žele biti ‘istjerani’ u 23 sata'', pojasnili su ugostitelji u pismu.

''Ako se naš zahtjev ne uvaži, bit ćemo primorani na neodređeno vrijeme zatvarati svoje objekte, te i ovako lošu situaciju u gradu učiniti još težom, što znači još više nezaposlenih i pad svih vrsta prihoda koje odvajamo prema gradu i državi'', poručili su ugostitelji.

No, Dnevni list navodi kako glavna savjetnica Gradske uprave Radmila Komadina ima sasvim drugu priču, pa tako tvrdi da nikad u Gradsku upravu nije stiglo pismo sa spomenutim zahtjevima. U protivnom bi, tvrdi Komadina, odgovorili ugostiteljima.

Međutim, to im, kako ističe, ne bi pomoglo, jer gradonačelnik Bešlić nije u mogućnosti izmijeniti radno vrijeme.

''Odluku o zimskom radnom vremenu donijelo je Gradsko vijeće Grada Mostara, a za sada gradonačelnik odluku Gradskog vijeća ne može izmijeniti. Ukoliko netko ima poseban zahtjev za produžetak radnog vremena, treba se obratiti posebnom odjelu za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove'', pojasnila je Komadina napominjući kako je kolektivno produženje zimskog radnog vremena za sada neizvedivo.

Propalo 30 posto objekata

Nakon prošle zime i nemogućih uvjeta poslovanja u gradu Mostaru "propalo i zatvoreno" je više od 30 posto ugostiteljskih objekata, a na Zavodu za zapošljavanje uvećan je broj osoba upravo iz ugostiteljske branše. No, ti podaci, kako ističu ugostitelji, gradske vlasti ne zanimaju.

Kopirati
Drag cursor here to close