Privatizacija

Udruženje za zaštitu deviznih štediša dostavilo prijedlog za realizaciju presude suda u Strasbourgu

Gospodarstvo / Flash | 15. 10. 2014. u 13:00 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje za zaštitu deviznih štediša u BiH danas je održalo sastanak s direktorom Ureda premijera Federacije BiH Ramizom Mehakovićem i pomoćnikom ministra u Federalnom ministarstvu financija Samirom Bakićem na kojem je dostavilo "Prijedlog Udruženja vezano za realizaciju zaključka Vlade FBiH" radi osiguranja dokaza štedišama da nisu koristili deviznu štednju za kupovinu stana i u postupku privatizacije državne imovine u FBiH.

Vlada Federacije BiH donijela je 29. rujna 2014. Zaključak kojim je zadužila Federalno ministarstvo financija da koordinira aktivnosti vezane za obaveze Vlade FBiH po presudi Europskog suda u Strassbourgu u predmetu Ališić i drugi protiv Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Makedonije.

Mehaković je prijedlog proslijedio Federalnom ministarstvu financija na hitno postupanje, a predstavnici Udruženja su istaknuli da očekuju da će u razumnom roku dobiti odgovor na uručeni prijedlog od Federalnog ministrstva financija da bi obavijestili štediše šta im je činiti.

Štediše kojima su nezakonito i bez njihove volje i suglasnosti zloupotrijebljeni certifikati stare devizne štednje u postupku privatizacije morat će svoja prava ostvarivati u sudskom postupku protiv FBiH za naknadu štete, s obzirom na to da Federalno ministarstvo financija, nakon pravosnažnosti presude Ustavnog suda FBiH od 8. januara 2001., nije spriječilo promet certifikatima koji su tom presudom izgubili svojstvo platežnog sredstva, priopćeno je iz Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close