Podrška novinarima BHRT-a

Udruženje ''BH novinari'': Osporavanje prosvjeda je gušenje prava na sindikalno djelovanje

Gospodarstvo / Flash | 31. 03. 2015. u 13:05 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Udruženja "BH novinari" i Linija za pomoć novinarima uputili su danas javni protest Poslovodnom odboru i generalnom direktoru BHRT-a Muhamedu Bakareviću zbog javnih prijetnji upućenih članovima Sindikalne organizacije Javnog RTV servisa.

Naime, Sindikalna organizacija Javnog RTV servisa jučer je u Sarajevu organizirala prosvjedno okupljanje i zatražila od poslovodstva efikasnije rješavanje financijskih i ostalih teškoća u ovom javnom mediju.

Iz Udruženja "BH novinari" ističu da osporavanje prava legitimnom predstavniku novinara i drugih uposlenika BHRT-a predstavlja rigidni pokušaj gušenja prava na sindikalno djelovanje, zastrašivanje sindikalnih aktivista i uskraćivanje mogućnosti na javnu obranu radnih prava novinara.

Kako je navedeno u priopćenju, činjenica da je poslovodstvo BHRT najavilo smanjenje plaća za 15 posto, zatim da se financijska situacija u ovom mediju dodatno komplicira zbog javnog poziva parlamentarnih stranaka na neplaćanje RTV takse, kao i to da ne postoje izgledi za skori izlazak BHRT iz financijske krize, dovoljni su razlozi da se protestira u zgradi RTV doma.

''Krajnje je vrijeme da se spriječi višegodišnje opstruiranje provedbe Zakona o javnom RTV sustavu te da se stvori profesionalni, kredibilni i građanima posvećen javni sistem informiranja na državnom nivou'', kaže se u saopćenju.

Upravni odbor "BH novinara" upozorava Poslovodni odbor i Bakarevića kako neće dopustiti primjenu bilo kakvih represivnih mjera prema članovima Sindikalne organizacije Javnog RTV servisa.

''Iskoristit ćemo zakonska sredstva za obranu prava novinara na plaćen, dostojanstven i siguran rad, kao i na slobodu njihovog sindikalnog organiziranja i djelovanja'', poručili su iz Udruženja "BH novinari".

Oni snažno podržavaju zahtjeve Sindikalne organizacije Javnog RTV servisa o odbijanju smanjenja plaća i reduciranja prava novinara koja proističu iz radnog odnosa.

Istovremeno pozivaju članove Samostalnog sindikata radnika u BHRT da se pridruže kolegama novinarima - članovima Sindikalne organizacije Javnog RTV servisa, kako bi udruženim djelovanjem izvršili pritisak na Poslovodni i Upravni odbor BHRT-a.

Cilj je da ih prisile da s puno više odgovornosti, posvećenosti i efikasnosti rade na rješavanju pitanja naplate RTV takse, stabilnog financiranja i politički nezavisnog funkcioniranja BHRT-a.

Kopirati
Drag cursor here to close