limit

Udara li porez na rad studente u Mostaru?

Gospodarstvo / Flash | 17. 01. 2017. u 08:56 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Porezna reforma u susjednoj Hrvatskoj dotaknula se i studentskog rada te je posljednjih tjedana, niz mailova nezadovoljnih studenata pristiglo na adrese institucija obrazovanja, Ministarstava i parlamentarnih stanaka. Raspravama o oporezivanju zarade, studenti iz Hrvatske uspjeli su probuditi i neke od kolega u Mostaru, te je jedan takav mail dobila i redakcija portala Bljesak.info.

''Ponukan medijskim natpisima o smanjenju limita neoporezivih studentskih zarada u Hrvatskoj, zanima me zašto Studentski zbor Sveučilišta i Rektorat u Mostaru ne reagiraju na situaciju u BiH. Budući da Mostar broji 15.000 studenata na dva Sveučilišta odnosno Univerziteta, moralno bi i odgovorno bilo obavijestiti studentsku populaciju o situaciji u Mostaru tj. BiH i imenovati odgovorne pojedince koji se ne bore za studentski standard'', stoji u upitu koji nam je poslao student mostarskog Sveučilišta zabrinut zbog ravnodušnosti odgovornih, ali i svojih kolega.

Zakon o porezu na studentski rad u BiH stupio je na snagu prije desetak godina i u njemu stoji kako su studenti oslobođeni plaćanja poreza za godišnji iznos do 3.280 KM, odnosno četiri mjesečne bh. plaće koje u ovom trenutku iznose oko 815 KM. Nakon prelaska ovog limita, država uzima 10 posto dohotka.

Poziv studentima da se uključe

Jednostavno je izračunati da studenti, nakon što pređu ovaj nizak prag zarade, kako su nam potvrdili i u Studentskom zboru Sveučilišta u Mostaru, svaki mjesec mogu ostati bez 20 do 50 KM.

''Naš stav vezan za oporezivanje studenata je isti, zbog čega ćemo zajedničkim snagama tražiti povećanje u razumnim okvirima budući da je godišnji neoporezivi iznos od 3.280KM premalen'', stoji u zajedničkom odgovoru koji su za Bljesak.info poslali iz Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru i Unije studenata Džemal Bijedić objašnjavajući kako aktivno rade na rješavanju ovih problema.

U priopćenju ističu kako imaju podršku studentskih centara koji se slažu da se studentima moraju dati veće olakšice prilikom rada preko studentskih servisa.

''U narednom razdoblju detaljno ćemo analizirati ovaj problem, nakon čega ćemo kontaktirati osobe nadležne za isti, te pokrenuti njegovo rješavanje na razini Federacije Bosne i Hercegovine. Ovim putem pozivamo sve studente da nam se obrate za sve probleme s kojima se susreću, te sve mjerodavne institucije da nam pomognu prilikom rješavanja ovog i sličnih studentskih problema'', istaknuli su u svom odgovoru iz ove dvije studentske organizacije.

Na ovom problemu, radi i udruženje 'Studentski servis', ovlašteni posrednik, registriran kao neprofitna organizacija koja u svojoj djelatnosti ima navedenu stavku da može zapošljavati studente samo za kratkoročne poslove.

''Kad kažemo kratkoročni misli se na poslove od jednog do 30 dana. Primjerice dnevno možete i raditi par sati, nije bitna satnica. Kod nas nije definirano koliko student može raditi sati, definirano je samo koliki iznos ne smije preći. To je malo drugačije posloženo u susjednoj Hrvatskoj i zemljama Europske unije, gdje primjerice u Austriji možete mjesečno zaraditi i do 400 eura koji su neoporezivi'', objašnjava Kristian Marić iz Studentskog servisa.

Pokretanje peticije

Marić govori kako su i u Studentskom servisu upoznati s ovim problemom te rade na pokretanju peticije prema Ministarstvu obrazovanja i znanosti FBiH u kojoj bi tražili da se porez na dohodak na naplaćuje za određene studijske grupe.

''Stručna praksa koju obavlja student ne ulazi u porezni sustav BiH. Primjerice, za studente Pravnog fakulteta stručna praksa jeste rad u odvjetničkom uredu i trenutno se nakon završenog fakulteta treba odraditi godina radnog staža. Mi želimo to malo ubrzati, tako da studenti već u pet godina studiranja imaju godinu, godinu i pol radnog staža'', govori za Bljesak.info Marić.

Početkom listopada prošle godine pokrenut je i Online student servis a trenutno imaju prijavljeno oko 570 studenta, od kojih, kako govori Marić, njih 50 radi.

''Od prijavljenih 570 studenata, njih 50 je donijelo potvrdu o studiranju, odnosno potvrdu da je redovan student, obzirom da se ovaj dio ne odnosi na vanredne studente. Krajem prvog mjeseca bi se aktivnosti trebale povećati, te smo i kroz kontakt s poslodavcima dobili neke pozitivne odgovore'', govori Marić.

Kada su u pitanju iznosi koji studenti u Mostaru zarade, Marić nije precizirao o kojim se brojkama radi, odnosno prekoračuje li se limit od 3,280 KM, no svakako, obećao je neke pomake na rješavanju ovog problema.

''Deset godina, kako je na snazi ovaj Zakon, nitko se nije brinuo niti za studente niti za porez, ovaj problem nije nikog zanimao. Upravo nama je u cilju da do početka druge polovice godine, imamo rezultate s kojima ćemo pokrenuti i peticiju prema Ministarstvu ali i neke druge aktivnosti na rješavanju ovog problema'', zaključuje Marić.

Kopirati
Drag cursor here to close