samo nemoj po glavi

Udar na plaće!

Gospodarstvo / Flash | 22. 02. 2017. u 06:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Do sada su radnici posebno dobivali topli obrok. Naprimjer, ako je radnik imao plaću od 500 KM, topli obrok bio je dodatnih 175 KM. Sada, kada se i topli obrok prebaci u dohodak, pitanje je hoće li taj radnik dobiti 675 KM ili manje. To je pod velikim upitnikom. Trebamo vidjeti tko će nam dati jamstva da neće biti umanjene plaće radnicima'', rekao je čelnik Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH Ismet Bajramović za Dnevni avaz.

Naime, sindikati i poslodavci službeno su dobili najnovije prijedloge Vlade FBiH za oporezivanje plaća i doprinosa, koji će se razmatrati na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) FBiH zakazanoj za 27. veljače.

''Još ne znamo na čemu smo kod obračuna plaća ovako kako se predlaže. Ja ću na sjednici ESV-a tražiti da se napravi probni obračun, da se pokaže na određenim primjerima plaća šta to zapravo donosi, da vidimo hoće li doprinosi biti u korist radnika, u smislu da će radnici raditi za višu mirovinu. Ako nije tako, onda se bojim da će se umanjiti neto plaće'', rekao je Bajramović.

Avaz navodi kako će na istoj sjednici sindikatima i poslodavcima biti predočen i novi prijedlog zakonskog rješenja za oporezivanje stope doprinosa, u kojem se navodi da su naknade za topli obrok, prijevoz i za regres sastavni dio dohotka te su samim time oporezivi. To sada nije slučaj.

Bajramović je dodao kako se boji da neutralnog efekta, kada je riječ o plaćama, baš i neće biti.

''Do sada je praksa bila da se sve prebija preko leđa radnika. Najlakše je po radnicima udariti. Nećemo dopustiti da i ovaj put bude tako'', poručio je.

Za razliku od njega, čelnik Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević se nije želio očitovati o prijedlozima oporezivanja plaća. Potvrdio je da je pročitao taj materijal.

''Imat ćemo sjednicu Upravnog odbor Udruženja poslodavaca, prije zasjedanja ESV-a, kada ćemo zauzeti službene stavove. Ja sada sebi ne bih dao za pravo da komentiram sve ovo. Sačekat ću službene stavove. Normalno, imam svoje mišljenje o svemu tome, ali bih, ipak, sačekao'', rekao je Pandurević.

Bajramović je rekao kako se, prema materijalu koji su dobili, plaće više od 800 KM oporezuju s 13 posto, dok će razlika mjesečne osnovice plaće više od 800 KM biti oporezivana s čak 20 posto! Dodao je da je osobni odbitak, odnosno neoporezivi dio plaće, povećan s 300 na 700 KM.

Trenutno jedinstvena stopa poreza na dohodak iznosi deset posto, a neoporezivi dio 300 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close