neregularnost

U šest mjeseci: Zabranjen uvoz više od 100 tona mesa

Gospodarstvo / Flash | 09. 10. 2015. u 08:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Granični veterinarski inspektori su, za svega šest mjeseci ove godine, zbog raznih neregularnosti zabranili uvoz više od 100 tona mesa, od čega najviše živine, odnosno piletine, koju zapravo i trošimo u najvećim količinama.

"Porijeklo vraćenog mesa je iz Turske, Mađarske, Italije, Hrvatske i Srbije. Razlozi vraćanja su postojanje zabrana uvoza iz zemlje ili regije, to što nije upisan proizvođač ili nepostojanje odgovarajuće dokumentacije", potvrđeno je iz Ureda za veterinarstvo BiH, prenose Nezavisne novine.

U toj instituciji kazali su da je u prvih šest mjeseci ukupno vraćeno devet pošiljki mesa, od čega je bilo 107.661 kilogram mesa živine i 1.884 kilograma govedine. "U istom razdoblju je nakon laboratorijskih analiza uništeno 33.220 kilograma mesa porijeklom iz uvoza", naglasili su iz Ureda za veterinarstvo BiH. Osim što je, dakle, spuštena rampa za ogromne količine mesa čija je krajnja adresa trebala biti kuhinje u BiH, inspektori su i u prodavaonicama pronašli i povukli značajne količine hrane životinjskog porijekla."

Kopirati
Drag cursor here to close