Statistički podaci

U Republici Srpskoj plaće niže, a cijene više

Gospodarstvo / Flash | 24. 10. 2016. u 09:46 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prosječna neto plaća isplaćena u rujnu ove godine u Republici Srpskoj (RS) iznosila je 834 KM i manja je nominalno za 0,5 posto, a realno za 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Do smanjenja prosječne neto plaće u rujnu 2016. u odnosu na kolovoz 2016. došlo je uglavnom zbog manjeg broja plaćenih prekovremenih sati rada u područjima djelatnosti vađenje ruda i kamena, te proizvodnja i opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija.

U odnosu na isti mjesec prošle godine, prosječna neto plaća nominalno je ostala na istoj razini, dok je realno veća za 1,2 posto, podaci su entitetskog Zavoda za statistiku.

Prosječna bruto plaća isplaćena u rujnu 2016. godine iznosila je 1.341 KM.

Najviša prosječna neto zarada i dalje je u području financijske i djelatnosti osiguranja i to 1.299 KM, a najniža u administrativnim i pomoćno uslužnim djelatnostima, svega 525 KM.

U rujnu 2016., u odnosu na kolovoz 2016., nominalni rast neto plaće zabilježen je u područjima ostale uslužne djelatnosti 3,5 posto, financijske i djelatnosti osiguranja 2,5 posto i stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti 1,5 posto.

Istovremeno, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u RS-u, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u rujnu 2016. u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su više za 0,1 posto, dok su na godišnjoj razini u prosjeku niže za 1,2 posto.

Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene zabilježene su u pet, niže u četiri, dok su cijene u tri odjeljka u prosjeku ostale nepromijenjene.

Najveći rast cijena u rujnu zabilježen je u odjeljku odjeća i obuća (tri posto) usljed viših nabavnih cijena konfekcije za novu sezonu jesen-zima, zatim u sektoru stanovanje (0,6 posto) usljed viših nabavnih cijena energenata za domaćinstvo u ovom razdoblju, od kojih najviše u grupama ugalj (5,9 posto) i drvo za ogrjev (1,1 posto), zatim slijedi odjeljak prijevoz s višim cijenama u grupi goriva i maziva (1,3 posto) i zdravstvo u kojem su više cijene zabilježene u grupi farmaceutski proizvodi (0,4 posto), podaci su entitetskog Zavoda za statistiku.

Kopirati
Drag cursor here to close