Investicija Medžlisa

U punom zamahu radovi na mostarskom bazaru

Gospodarstvo / Flash | 29. 07. 2014. u 12:41 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Mostar počeo je realizaciju još jednog poslovnog projekta, a to je Bazar - Mala tepa, u starom dijelu grada Mostara. Naime, ideja izgradnje poslovnog prostora na vakufskom zemljištu na lokaciji Tepa, Stari grad-Mostar, stara je više od 30 godina, kada je napravljeno i prvo idejno rješenje.

Isključivi razlog ovako dugog čekanja na realizaciju jeste što se lokacija nalazi u neposrednoj blizini Starog Mosta u zoni koja je kao posebna vrijednost kulturno - povijesnog nasljeđa na kraju proglašena i stavljena pod zaštitu UNESCO-a, te u pravnom smislu stavljena u nadležnost Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Nakon usvajanja regulacijskog plana ove zone od strane Parlamenta Federacije, prethodne suglasnosti UNESCO-a koji je tretirao i ovaj objekat, prišlo se izradi izvedbenog projekta koji je na kraju odobren od strane nadležnih institucija: Federalni zavod za zaštitu spomenika i Ministarstvo prostornog uređenja FBiH.

Projekat sadrži oko 20 poslovnih dućana na jednoj, te otvorenu pijacu na drugoj etaži. Ukupna površina Bazara iznosi oko 900 m2. Radove na projektu izvodi mostarska firma MIP. Rok za završetak radova je 3 mjeseca tako da očekujemo da u novoj sezoni Mostar svojim turistima ponudi jedan novi sadržaj. Dućani će se moći iznajmiti pod zakup, za čije će izdavanje uskoro biti raspisan Javni poziv, priopćeno je iz MIZ-a Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close