epidemija

U protekle tri godine iz BiH otišlo oko 400 liječnika specijalista

Gospodarstvo / Flash | 01. 05. 2016. u 07:09 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tisuće zdravstvenih radnika, među kojima su stotine liječnika specijalista, otišlo je iz naše zemlje, i ta pojava, kažu u Liječničkoj komori Federacije, poprima epidemijske razmjere. Vlasti ignoriraju ovaj problem, iako se zdravstveni sustav već suočava sa posljedicama - samo u protekle tri godine iz Bosne i Hercegovine otišlo oko 400 liječnika specijalista.

U učionici jednog centra za strane jezike u Zenici, 60 posto od 120 polaznika su zdravstveni profesionalci, mahom liječnici. Poznavanje određenog stupnja njemačkog i engleskog jezika odnedavno je, uz posjedovanje odgovarajuće stručne spreme, uvjet za dobijanje radnih dozvola u zemljama Europske unije.

Almir Kavaz, anesteziolog u zeničkoj Kantonalnoj bolnici, s obitelji uskoro odlazi iz naše zemlje, sa željom da osiguraju sebi budućnost. Dodaje kako unapređivanje njegovog znanja nije moguće ostvariti u našoj zemlji.

U Sindikatu doktora medicine i stomatologije kažu kako za problem odlaska liječnika iz naše zemlje odgovornost treba tražiti u nespremnosti vlasti da djeluju u korist zdravlja građana i zdravstvenog sustava .

Prim. dr. Haris Husremović, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije ZDŽ-e, upozorava kako već sad nedostaje doktora - oprema se može i nabaviti, ali za jednog specijalistu trebaju desetine godina.

Liječnička komora Federacije godinama upozorava da će se naša zemlja, zbog svjetskih migracijskih procesa, suočiti s problemom odlaska liječnika. Reakcije nadležnih su izostale i sada se suočavamo s posljedicama - samo u protekle tri godine iz Bosne i Hercegovine otišlo oko 400 liječnika specijalista.

‘’Ne budemo li smislili strategiju zasnovanu na boljem stimuliranju ljekara, boljim uvjetima za njihovu edukaciju i rad, po uzusima moderne medicinske znanosti, doći ćemo u situaciju da će se urušiti kompletan zdravstveni sustav Federacije’’, ističe prim. dr. Harun Drljević, predsjednik Liječničke komore FBiH.

Ta se situacija može spriječiti sustavnim mjerama koje će vlasti kreirati uvažavajući zahtjeve i preporuke liječničke struke, prenosi Federalna.

Kopirati
Drag cursor here to close