Primopredaja

U potpunosti završen granični prijelaz Bijača

Gospodarstvo / Flash | 11. 02. 2016. u 12:25 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Granični prijelaz Bijača jedan od dva tzv. BIP-a, odnosno prijelaza sa potpunim inspekcijskim nadzorom (pored Bijača, na sjeveru BiH to je granični prijelaz Gradiška). Izgradnja graničnog prijelaza Bijača odvijala se u tri faze.

Prvu fazu izvodile su Autoceste Federacije BiH, drugu fazu izvodila je Uprava za neizravno oporezivanje i ta je faza financirana iz Proračuna BiH sa 8 miliona KM. Po okončanju izgradnje druge faze granični prijelaz Bijača je i otvoren za normalno funkcioniranje prometa roba i putnika.

Zadnju, treću fazu izgradnje prijelaza Bijača financirala je Europska unija u iznosu od 5 milijuna eura kroz IPA-u. U potpunosti završen granični prijelaz Bijača predstavlja objekt koji je urađen po svim standardima Europske unije i jedan je od najmodernijih objekata ovog tipa u regiji.

Ukupno postoji 18 traka (devet za ulaz i devet za izlaz iz BiH). U okviru prijelaza postoji centralna zgrada na dva nivoa za potrebe carinske službe UIO i Granične policije BiH u ukupnoj površini od 1.500 m2, te zgrada površine 60m za carinike i granične policajce nadležne za robni promet.

Pored toga postoji i objekt za detaljni pregled vozila veličine 350 m2, objekt za smještaj inspekcija (tržna, fito i sanitarna inspekcija), veličine 350 m2, objekt za smještaj službenika Ureda za veterinarstvo BiH veličine 250 m2.

Uz prethodno spomenuto na novosagrađenom prijelazu nalaze se prateći objekti kao što su agregatska-stanica, trafo-stanica, te sanitarni čvorovi za putnike i korisnike carinskog terminala. Prijelaz ima nadstrešnicu ukupne površine 5.000 m2.

 

Nakon završetka radova na trećoj fazi izgradnje Graničnog prijelaz Bijača, koju je u iznosu od 5 milijuna eura kroz IPA-u financirala Europska unija, u petak 12. veljače 2016. godine u 12 sati na samom graničnom prijelazu Bijača bit će upriličena svečana primopredaja potpuno završenog graničnog prijelaza.

Tablu sa svim podacima o donaciji prilikom izgradnje prijelaza Bijača svečano će otkriti šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars – Gunnar Wigemark, predsjedavajući Upravnog odbora UNO i ministar Financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i direktor UNO dr. Miro Džakula.

 

Kopirati
Drag cursor here to close