Cijena nafte raste

U posljednja dva mjeseca cijena WTI nafte porasla je čak 38%

Gospodarstvo / Flash | 15. 05. 2015. u 11:59 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posljednja dva mjeseca cijena WTI nafte porasla je čak 38% te u trenutku pisanja analize na platformama Admiral Marketsa iznosi 60,45$ po barelu (17.3.2015 cijena je iznosila 44,45$ po barelu).

Nekoliko je razloga porasta cijene:

Masovno zatvaranje bušotina u SAD-u

Od početka godine u SAD-u je zatvoreno skoro 50% bušotina. Naime, broj naftnih bušotina u SAD-u je naglo porastao zadnjih godina radi korištenja nove metode vađenja nafte - frackinga.

No vađenje nafte ovom metodom je poprilično skupo, te se pri cijeni nafte od 50$ ili nižoj gotovo nikome ne isplati.

Budući da je početkom godine cijena nafte u dva navrata pala na 45$ po barelu, naftne kompanije su počele masovno zatvarati bušotine te odlučile pričekati višu cijenu kada će proizvodnja nafte ponovno postati isplativo.

Interes dijela proizvođača nafte

Mnogim zemljama koje proizvode naftu kao što su Iran, Rusija, Norveška, Kanada i SAD ne odgovara niska cijena nafte jer je vađenje nafte pri cijeni od npr. 50$ po barelu neisplativo i htjele bi višu cijenu.

Vjerojatno jedina zemlja kojoj je privremena niska cijena nafte u interesu jest Saudijska Arabija, kojoj udio u globalnoj proizvodnji već godinama pada. Rušenjem cijene nafte Saudijci su željeli uništiti dio proizvodnje u SAD-u i drugim zemljama, te na taj način zadržati visoki udio na naftnom tržištu.

Cijelu analizu pročitajte na OVOJ STRANICI.

Kopirati
Drag cursor here to close