Konjic

U pogon pušteni uređaji za prečišćavanje otpadnih voda

Gospodarstvo / Flash | 17. 06. 2016. u 13:16 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postrojenje centralnog uređaja prečišćavanja otpadnih voda u Konjicu, jučer je, na Dan te općine, pušteno u rad.

Spomenuto postrojenje je megaprojekt, a sastojao se iz pet projekata, dva kanalizacijska kolektora sa lijeve i desne obale Neretve, uz pomoć kojih se otpadne vode dovode do uređaja, dva projekta sekundarne mreže u samom gradu Konjicu, čiji će se priključci nastavljati, a na te uređaje trenutno je spojeno oko 6000 stanovnika.

Izgrađeni kompleks, pored strojeva i bazena sastoji se i od nekoliko prostorija za rad, kao i laboratorije za ispitivanje.

Cjelokupna investicija toga megaprojekta, zajedno sa svih pet projekata iznosila je oko 9 milijuna KM, a financirani su od sredstava iz IPA fondova, svjetske banke, Upravnog fonda zaštite okoliša, kao i Federalne Vlade te općine Konjic.

Načelnik općine Konjic Emir Bubalo, upriličio je i službeno otvaranje spomenutoga postrojenja, puštanjem membranskog pogona u rad.

U okviru spomenutog projekta urađeno je preko tisuću šahtova, a trenutno je prikopčan kompletan centralni dio grada te se vrši nadzor ali i širenje na ostale dijelove grada. S obzirom na to da se radi o separativnom sistemu, uređaji koje posjeduju imaju najveći nivo prečišćavanja, što znači da je nakon kemijskog i biološkog prečišćavanja, finalni proizvod čista voda.

Kopirati
Drag cursor here to close