Borba za prava

U petak moguć štrajk pilota Germanwingsa

Gospodarstvo / Flash | 28. 08. 2014. u 12:49 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Piloti "Germanwingsa", 'kćerke-firme' njemačke avio-kompanije 'Lufthansa', najavili su, u borbi za bolje uvjete rada, štrajk za petak, ukoliko propadnu današnji tarifni pregovori, prenose njemački mediji.

Štrajkom će biti pogođeni svi letovi koji s njemačkih zračnih luka startaju od šest do 12 sati u petak, a ukoliko piloti budu zadovoljni današnjim pregovorima, štrajka, kako se naglašava, neće biti.

"Veoma žalimo zbog štrajka, a posebno zbog neprijatnosti koje će iz toga proisteći za putnike Germanwingsa", rekao je jedan glasnogovornik 'Lufthanse'. Piloti se žale na povećanje starosne granice za odlazak u prijevremenu mirovinu, koja je do kraja prošle godine bila 55 godina starosti i uvjete pod kojima je to moguće, prenosi Tanjug.

Do sada je, naime, kompanija plaćala godišnje osam procenata pilotske zarade na račun "prijelaznog perioda" do odlaska u državnu mirovinu, a sada se, navode mediji, traži povećanje starosne granice za prijevremenu mirovinu i učešće pilota u financiranju tog razdoblja.

Kopirati
Drag cursor here to close